На 20 август 2003 година мегазвездата на световния футбол Кристиано Роналдо дебютира за родната Португалия. От тогава изминават точно 15 години, за да стигнем до днес, когато той вече е един от най-успешните и титулувания играчи в историята на футбола, както на клубно, така и на международно ниво.

Роналдо е на 18 години, когато облича за първи път фланелката на националната селекция на "мореплавателите". Това става при успеха над Казахстан с 1:0 в приятелски двубой. На следващото лято Роналдо е повикан и в разширения списък от играчи за домашното европейско първенство, където страната му достига до финала, но губи от Гърция в Лисабон (1:0).

Първият му гол с фланелката на Португалия е именно на шампионата през 2004 г. - при загубата от Гърция с 1:2 в груповата фаза на турнира. Роналдо е рекордьор по голове и участия с националния отбор на Португалия - 85 попадения в 154 мача.

Също така той е реализирал гол на осем големи международни турнира - Евро 04', Мондиал 06', Евро 08', Мондиал 10', Евро 12', Мондиал 14', Евро 16', Мондиал 18'. Играчът от остров Мадейра взима капитанската лента на своята страна през юли 2008 г..

През 2016 г. повежда Португалия към най-големия ѝ международен футболен успех - триумфа на Европейското първенство във Франция. Роналдо не успява да стане герой на финалния мач срещу французите, тъй като излиза контузен още в началните минути на срещата, но остава на скамейката до наставника Фернандо Сантош, за да дава пламенни наставления на своите колеги.

Роналдо вече е европеецът с най-много голове на международната сцена - 85. Във вечната ранглиста на ФИФА обаче единствено иранецът Али Даеи стои пред него (109 гола), за да се превърне в най-резултатния стрелец в историята на националните отбори.

През това лято португалецът премина от Реал Мадрид (след 9-годишен престой и 450 гола за "белите") в Ювентус за сумата от 117 млн. евро.