Илиян Енев  е част от екипа на Нова, който коментира и отразява от Франция UEFA EURO 2016. Той е на 30 години. Спортен журналист е от 2005 г.  Завършил е треньорски профил с футбол в НСА и „Спортна журналистика“. Отразява основно футбол. В професионалните му компетенции влиза и волейболът. Играл е 10 години за  „Локомотив-София“, като девет от тях за юношеския и една за мъжкия състав. Любимите му европейски клубове са  „Борусия Дортмунд“ и „Аякс“. В свободното си време предпочита разходките в парка и семейните екскурзии. Прогнозата му за победител на UEFA EURO 2016 е домакинът Франция, но ще стистка палци за тима на Италия.

- Има ли гафове в ефир и смешни истории зад кадър?

- На този етап гафове няма. Смешни истории зад кадър винаги се намират. Преди мача Белгия - Италия дойде едно момиче, което искаше да ми направи интервю. Темата беше как се подготвят коментаторите от различните държави за футболен мач. В сладки приказки за малко да изпусна включването си в студийната програма. Имаше смешна история с мое участие и на прибиране от Лион към Париж, когато колата, която наехме тук се развали и останахме да пренощуваме в Оксер. Хубав град, запалихме по една свещичка в местната църква с пожелание да нямаме повече подобни случаи.

- Залагате ли помежду си за изхода на мачовете?

- Не,но не липсват шеги, когато някой от екипа не познае развоя на даден мач.

- Какви са разликите от сегашния шампионат спрямо предишните?

- Не мога да говоря за разлики,защото нямам реална съпоставка. Преди съм гледал тези мачове по телевизията, сега съм тук на първенството. Когато си на стадиона емоцията е съвсем различна. Затова за мен това е най-добрия шампионат откъм емоции и изживяване. Мисля,че футболът също е качествен.

- Най-важното след UEFA EURO 2016?

- Една 10-дневна почивка на българското Черноморие ще ми се отрази добре. Макар че за мен е чест и привилегия да съм в този силен екип на Европейското. Може би се усеща известна умора, но тя е сладка. Опитвам се да изживея пълноценно момента и това е най-важното на този етап.