Европейското първенство тече с пълна сила. Групите почти приключиха. Някои отбори впечатлиха, други разочароваха, трети пък продължават да поддържат посредственото си ниво. На първо време нищо ново, освен, разбира се, бройката на отборите, участващи в турнира. Именно тя породи много коментари. Дали форматът е бил напълно успешен или не, ще можем да кажем едва след края му на 10 юли.

Засега можем да бъдем доволни от факта, че поради увеличаването на отборите от 16 на цели 24, виждаме няколко екзотични нации, които за първи път се докосват до големи финали. Става дума за Исландия, Албания, Уелс, Северна Ирландия и Словакия. Просто констатираме, футболни анализи засега няма да правим.

От промяната на формата на европейското първенство обаче, доволни трябва да останат и ирландците. Въпреки близостта си с родината на Играта, момчетата в зелени фланелки никога не са се славили със силен футбол. Дори напротив. По всичко личи, че участието им на UEFA EURO 2016 ще приключи още в груповата фаза, като най-вероятно Ирландия ще остане на последното място след Италия, Белгия и Швеция.

Въпреки това обаче, феновете на тима не спират да си печелят приятели и симпатии, не само във Франция, а и по света. В един турнир, в който голяма част от обзорите започват с новини за хулигански прояви, ексцесии и сблъсъци, ирландците намериха свой начин да впечатлят и да накарат хората да се усмихнат.

Числеността на „Зелената армия“, която неуморно следва своите любимци, често е стряскаща. Преди последния двубой между Белгия и Ирландия в Бордо имаше над 70 000. Щастливци са били тези от тях, които са намерили място на стадиона, но този факт не помрачи нито за миг настроението на всички тези, останали отвън.

Феновете на Ирландия

източник: Gulliver/GettyImages

Те не са хулигани, нито провокатори. Те са там, за да се забавляват. Често може да ги видите редом до феновете на противника. Щом става дума за парти, ирландците знаят как да го направят. Отидете в първия ирландски пъб и ще се убедите сами.

Футболът на Ирландия може да е не е чак толкова впечатляващ, дори никак, но що се отнася до фенове, то със сигурност „леприконите“ оглавяват таблицата.

Няма да си правим труда да пишем и говорим повече. Вижте изпълненията на ирландските фенове по време на гастрола им във Франция и съм сигурен, че няма да останете безразлични.

Slainte, Ireland!

Едва ли има французойка, която да не си мечтае за подобна серенада.

Ето и случката от нейната гледна точка:

Ирландците са буйни, но показаха, че могат да бъдат и състрадателни. Ето как група „зелени“ помогнаха на закъсало възрастно семейство да смени повредената гума на колата си.

Те наистина обожават бирата. И пият много от нея, но след това и почистват след себе си. Фенове за пример.

Под мост в Бордо, ирландските фенове пеят песни, а впечатлените местни полицаи запечатват момента с видео. Всички чакат пороят навън да спре.

Освен изключително шумни, ирландците могат да бъдат и много тихи. Или поне се опитват. Не знаем дали в крайна сметка бебето е успяло да заспи, но поне това е била целта.

Е, понякога не им се получава да пазят тишина. Поне не толкова, колкото е необходимо.