Илиян Мицански бе позабравен напоследък заради контузии, които почти не му дадоха възможност да играе за своя Карлсруе през пролетния полусезон на изминалия сезон. Заради това българинът успя да запише само 19 мача и 4 гола.

Сега обаче Мицански е напълно възстановен, а през изминалата седмица напомни за класата си, реализирайки хеттрик за успеха на Карлсруе с 3:2 над бившия му отбор ФСФ Франкфурт във Втора Бундеслига.

Поради тази причина от местния сайт ka-news.de направиха интервю с голаджията, в което той разказва за тежките изминали месеци, за хеттрика и за целите си през новия сезон.

Господин Мицански, това първият Ви хеттрик изобщо ли беше?

В България ми се беше случвало, но откакто съм в Германия, а това е вече пети сезон, ми е първи хеттрик. Все пак се надявам, че няма да е и последен.

Не може да не се забележи, че Вие вкарвате особено често срещу бившите си отбори. Миналия сезон в Инголщад и сега срещу ФСФ Франкфурт.

Така е. Липсва ми само гол срещу Кайзерслаутерн, но се надявам, че и това ще се получи този сезон.

Отпразнувахте ли този хеттрик?

Веднага след мача не, имахме тренировка в събота сутринта. В неделя хапнах с няколко съотборници. Това беше, ако така може да се нарече „малко празненство“.

Сезонът започва отлично за Вас. В предишния сезон вкарахме общо 4 попадения. Сега след 2 мача имате 3 гола на сметката.

Втората част на изминалия сезон беше много трудна за мен лично. Три месеца не можех да тренирам. Имах проблеми още през зимната пауза. Сега мога да участвам във всички тренировка, сега съм здрав. Усещам, че добрата форма идва бавно. Вярвам и се надявам, че седмица след седмица ще става по-добре.

Треньорът Маркус Кучински Ви включва внимателно, напоследък Ви вади от игра към края на мачовете за почивка.

Да, нуждая се от още малко време. Но се надявам, че скоро това няма да бъде необходимо. Надявам се, че ще бъде по-добре и ще вкарвам още голове.

Карлсруе играе по-офанзивно, създава повече голови възможности. Това е положително за Вас.

Абсолютно. Колкото по-често топката идва напред, толкова повече шансове имам аз да отбележа гол. Ако продължим да играем толкова мощно и бързо напред, ще има и голове.

Когато изчислим: Илиян Мицански изигра 19 мача в предишния сезон и вкара 4 гола. Сега в 2 мача отбелязахте 3 гола. В това темпо до края можете да стигнете до над 50 гола...

(смее се) Математически да. Но футболът не е математика. Футболът не може да се смята, не е предсказуем. Ако се случи – чудесно. Но е много, много малко вероятно...

А какво е вероятно? Колко гола искате да реализирате този сезон?

Имам една цифра в главата си, но тя си остава там. Смятам, че всеки трябва да има цел, не може иначе. Но няма да издам моята цел.

А цел ли е за Вас да се класирате в Първа Бундеслига след този сезон?

Искаме да продължим да се развиваме. Ако се получава, може би ще може да упражним натиск върху отборите в челото. Както бе и през миналия сезон. Няма някакъв огромен фаворит, мисля, че повечето отбори в тази лига са равностойни.

Много смятат, че съставът на Карлсруе този сезон е по-добре окомплектован в сравнение с предишния.

Това е добре, щом хората смятат, че е така. Аз мисля, че е предимство, че ние се познаваме по-добре. Със сигурност всеки знае по-добре силните и слабите страни на съотборниците си и може по-добре да им помогне.

Има ли Илиян Мицански слабости?

Разбира се. Не казвам нищо за тях, работя за подобряването им.

За Купата Карлсруе ще играе срещу отбор от Оберлигата (аматьорският отбор Нойбранденбург б.р.) Там важи само едно: победа, или?

Искаме да стигнем до следващия кръг и там бих искал да играем срещу отбор от Бундеслигата. Затова трябва да спечелим мача. Ако подходим сериозно към срещата, играем концентрирано – тогава ще го постигнем.