Какво е да си абониран за най-големите мачове в световния футбол? За отговор предаването "Код спорт" по TV+ потърси най-точния човек в момента. Футболист играл в Ел Суперкласико между "Бока Хуниорс"  и "Ривър Плейт". Герой  от Ел Класико - "Реал" (Мадрид) срещу "Барселона". Участник също и в Битката за Британия. Досетихте ли се за кого става дума? Поредният гост на "Код Спорт" бе аржентинският национал Хавиер Масчерано, една незаменима част от днешната славна "Барселона". 

- Хавиер, радваме се да ви видим на базата Ла Месия. Какво е толкова специално в "Барселона"? Какво се крие зад мотото  "Повече от един клуб"?

- Обикновено ние тук казваме, че сме като едно семейство. Това разбираме под слогана "Повече от един клуб". Всичко тук е много приятно. Концентрирани сме само около футбола. Вижте само хората - всички са усмихнати. Грижат се за нас. Интересуват се дали всичко е наред, дали имаме нужда от нещо. Аз съм много, много щастлив тук. Чувствам се удовлетворен, че играя в един от най-великите клубове в света. И всички наоколо правят така, че да бъда щастлив в живота.

- Винаги сте играли в много специални клубове. Започвате в "Ривър Плейт", после "Коринтианс", "Ливърпул" и сега "Барселона". Съответно сте участвали и в много дербита като Ел Суперкласико в Аржентина, "Ливърпул" - "Манчестър Юнайтед" и сега в Ел Класико. Кажете ни нещо повече за тези следени от целия свят битки.

- За всеки професионален футболист това са най-хубавите мачове. Двубоите, в които трябва да си над всички. Много съм щастлив, че в кариерата си имах шанса да играя в най-големите дербита в света. Не забравяйте и за Аржентина – Бразилия. Това също е нещо много специално! Както и "Ривър" - "Бока", "Ливърпул" - "Юнайтед" и "Барса' - "Реал". Всички те са различни. Още една седмица преди двубоя започваш да усещаш напрежението. Това не са обикновени мачове. Зарядът е друг и не може да се опише, трябва да се почувства. Аз се опитвам обаче повече да им се наслаждавам! Когато имаш шанс да играеш много дербита, осъзнаваш колко са важни за феновете и се раздаваш понякога без да мислиш за последствията дори.

- Коя е най-голямата ви победа в тези дербита?

- Най-добрата?

- Да кажем най-добрия спомен?

- Имам много такива. Но най-добрият е от "Барселона". Изиграхме няколко много успешни мача срещу "Реал". И може би последният, в който спечелихме с 4:0 е един най-добрите, черешката на тортата. Но и в Аржентина имам страхотни спомени с "Ривър Плейт" срещу "Бока“". Пропуснахте и дербитата на Сао Пауло, където имам победи с "Коринтианс" .

- Помните ли, че веднъж Диего Марадона каза, че ако в един отбор са той и десет Масчерано никога няма да загуби мач.

- Да, да, каза го, защото е луд! Диего винаги е бил много добър с мен. Когато стана национален селекционер, той ми даде капитанската лента. Беше наистина много важна личност в моята кариера. Наистина нямахме най-доброто представяне на световното първенство в Южна Африка пред 2010-а. Но пък спомените ми от този мондиал за мен са много приятни.

- Какво е Марадона да ти е треньор, а Меси да ти е съотборник?

- Уникално. Лео да ти е съотборник е невероятно преживяване. Вие го виждате на терена, а аз и на тренировките. Той може всичко с топката. Опитвам се да се наслаждавам на всяка минута с Лео.

- Можете ли да вземете реванш за загубите на Мондиал 2014 и Копа Америка 2015? Още тази година идва "Копа Америка Сентенарио", а после световното в Русия.

 - Не знам какво ще се случи с мен в националния отбор. Не мога да гадая бъдещето. Може би ще имаме шанс да спечелим титлата на "Копа Америка Сентенарио". За всички нас беше много тежко да загубим два финала за една година - от Германия на световното и от домакина Чили на Копа Америка. Но вярваме, че тази година най-после ще спечелим купата.

- "Барселона" е клуб, който много цени своите легенди като Христо Стоичков. Какво мислите за него? Имате ли спомени от него?

- Той спечели убедително "Златната топка". Помня и когато ни вкара гол на световното първенство в Щатите през 1994 г.

- На колко години бяхте тогава?

- Бях десетгодишен, но го помня много добре. Христо беше един от най-важните футболисти на неговата ера. Беше фантастичен. За мен е чест да се срещам с него.

- В "Ливърпул" играхте срещу последните български звезди като Димитър Бербатов и двамата Петрови. Помните ли мачове срещу тях?

- Бербатов беше много успешен в Англия. Особено в "Манчестър Юнайтед" и преди това в "Тотнъм". Беше един наистина голям голмайстор. Доста тежко ми беше да играя срещу Стилиян Петров. Той беше в "Астън Вила". И двамата бяха много успешни футболисти.

- И накрая да ви попитаме - играли сте във Висшата лига и в Примера дивисион. Двете най-атрактивни първенства. Кое все пак е на първо място?

- Трудно ми е да поставя едното над другото. Мисля, че и двете са много интересни. Висшата лига набляга повече на физиката, много е оспорвана. В Примера дивисион отборите търсят по-технични футболисти. Но за мен и двете първенства са много добри и им се наслаждавам. Щастлив съм, че имах шанс да бъда на сцената и на двете места.