Италианската Серия А изживява един от най-атрактивните и привлекателни сезони. Като коледен подарък на Апенините пристигна Дейвид Бекъм. В промоцията влезе и жена му, която не пропусна да си вдигне рейтинга на Сан Сиро. Нищо лошо.

След предпоследния кръг на първенството на Италия остроумни колеги смениха името на Калчото с Голчо. Причината е проста, мачовете завършиха с хокейна резултатност. Чудесно.

Разбира се, атракцията не може да идва само от головете и атакуващия футбол. Истината е, че големите клубове са пълни с хора, които привличат вниманието.
Интер заложи на Жозе Моуриньо. По-смело и луксозно решение трудно може да бъде измислено. Португалецът е институция във футбола. Меракът му го накара да научи италиански пет месеца преди да отиде в Милано. На всичкото отгоре Жозе се е заиграл даже и със сръбския. Деян Станкович трябва да почерпи. Похвално, но не и нетипично за мозъчен тръст като Моуриньо. С неговото присъствие Калчото не е същото. По-добро е.

В Милан не гледаха свенливо удара на „братовчедите” от Интер. Кеф ти Роналдиньо през лятото, кеф ти Бекъм преди Нова година. Общото между двамата не са само фирмените пасове и умопомрачителните изпълнения на фаулове. Дейвид и Рони са две от най-достойните машини за пари в историята на футбола. Да живее рекламата. Майната й на световната финансова криза.
Не, това не е проблясък или пък приют за пенсионери. Ако някой е гледал последния мач от Серия А между Милан и Удинезе, ще се съгласи, че футболът на Ботуша го е ударил на забавление. Така трябва да бъде.

Икони като Паоло Малдини, Павел Недвед, Александро Дел Пиеро, Златан Ибрахимович и Франческо Тоти носят още повече достолепност на италианския шампионат.

Ако това не ви стига, да добавим образи като Касано, Виери и Де Роси. Ами Шевченко? В 90 процента от клубовете подвизаващи се в Калчото има поне по един класен нападател. И въпреки камарата сериозни имена, споменати в по-горните редове, голмайстори на този етап в Серия А са Ди Вайо, Джилардино и Милито. На гол зад тях е бразилецът, станал италианец - Амаури.

Ох, щях да забравя Кака и Пато. Щом Италия стана най-приятното място за бразилците, значи има нещо специално.

Серия А продължава да притежава един огромен недостатък. Коледната пауза. Сега ни остана само добрата стара Англия.

Къде сме ние? Това питаха преди време в Панорама. В Италия от нашите момчета няма. Последният мохикан беше Валери Божинов, но той май си е тяхно момче. Е, нека не забравяме Мишо Иванов от Сиена. Млад вратар с бъдеще. И Марио Кирев, който е на проби в самия Ювентус. Пак вратар. Нещо не е наред. Български вратари в страната на Буфон, Перуци, Палиука, Толдо и компания. Все от някъде трябва да се почне.