През седмицата италианските отбори не се представиха особено добре в европейските клубни турнири. Само Ювентус успя да се класира за следващщата фаза на Шампионската Лига, а в Лига Европа, Лацио и Рома загубиха снощи. Сега ни предстои поредният кръг от италианското калчо, като безспорното дерби е в неделя вечер, от 21:45 часа, когато Ювентус се изправя срещу Милан.

Кръгът започва тази вечер, когато от 21:45 часа Сасуоло посреща Болоня. Два отбора в средата на таблицата се изправят един срещу друг. Интересна среща, в която и двата отбора ще търсят своето. За домакините Доменико Берарди продължава да бележи, а това е от съществено значение за Сасуоло. Гостите от Болоня през седмицата изявиха амбиции за Европа, но на този етап това изглежда трудно постижимо. При гостите новините са повече, като излязоха информации, според които Златан Ибрахимович и Болоня вече водят преговори. Бъдещето на шведа ще стане ясно скоро, но тази вечер на "Мапей Стейдиъм" ни чака интересен двубой, в който всичко може да се случи.

В съботния следобед от 16:00 часа Бреша приема Торино.Това ще бъде официален дебют за новия мениджър на домакините Фабио Гросо. Той заяви, че е много амбициран да спаси "лястовичките" от изпадане и сега се изправя пред първия си сериозен тест. При гостите от Торино положението също не е никак добро. Торо изобщо не е далеч от опасната зона и се нуждае от положителни резултати. През седмицата отборът застана плътно зад мениджъра - Мадзари и всички искат да сложат край на лошата серия. Безспорно още един интересен двубой, в който и двата отбора имат жизнено важна нужда от точки.

От 19:00 часа е време Антонио Конте и Интер да излязат на сцената. На "Меаца" пристига Верона, а "нерадзурите" ще искат да забравят кошмарната загуба от Дортмунд през седмицата. Това поражение значително намали шансовете на Интер за продължаване, но при оставащи два мача до края на груповата фаза, все още съществуват надежди. Верона е стабилен отбор, намиращ се в средата на таблицата и е по-близо до Европа, отколкото до опасната зона. Футболистите на Конте имат само една алтернатива утре вечер и това е победата. Отборът от Милано не трябва да позволява откъсване на Ювентус, ако не иска рано рано да приключи с мечтите си за скудето. Все пак, всичко сочи, че Интер, може би по-трудно, но ще вземе своето срещу тима на Иван Юрич.

Стигаме и до късния мач от съботната програма. От 21:45 разтърсваният от скандали Наполи посреща Дженоа. Проблемите при неаполитанци са много, а Тиаго Мота и Дженоа няма какво да губят. Никой не знае дали една евентуална победа ще успокои поне малко ситуацията в тима от Неапол, но изглежда логично евентуален успех да внесе поне малко спокойствие за известно време. Седмата позиция, на която се намира Наполи не задоволява никого и домакините сега изглежда, че вече гонят местата за Европа, а не титлата. Гостите от Геноа тръгнаха добре при Тиаго Мота, но сега отново започнаха да изпитват проблеми. Няколко неубедителни резултата и отново изпадането е на дневен ред. Грифоните няма да се дадат без бой на фаворита Наполи, а дали Анчелоти и компания ще вземат своето ще разберем в късната съботна вечер.

В неделния ден програмата стартира от 13:30 часа, когато Каляри приема Фиорентина. Още една вълнуваща среща. И двата тима играят добре, а това важи особено за сардинци. Те дори успяха да победят като гост Аталанта в миналия кръг и затвърдиха мнението на специалистите, че са хита на сезона до момента. Каляри е само на точка от третото място, колкото и да е учудващо това за много хора, но Роландо Маран просто работи спокойно и показва, че когато се трудиш, резултатите рано или късно идват. Виолетовите от Флоренция не афишират някакви високи цели за сезона. Там проектът е дългосрочен и няма да се търсят бързи резултати. Разбира се, на няколко пъти шефовете на клуба вече споделиха, че искат Фиорентина обратно в Европа, но това гостуване за "виола" изглежда много трудно. Няма да е чудно, ако срещата завърши и наравно, но със сигурност това е един от най-интересните двубои в този кръг.

3 мача има предвидени за 16:00 часа. Удинезе приема СПАЛ, а нова победа ще отдалечи още повече тима от Удине от опасната зона. Домакините все още нямат нов мениджър, а гостите от Ферара продължават да са в зоната на изпадащите. Шефовете на СПАЛ обаче засега не предприемат промени и вярват на мениджъра - Леонардо Семпличи. И е нормално да бъде така, след като този човек извървя целия път с отбора от серия D до Серия А. Семпличи вече ръководи СПАЛ в повече от 200 мача и ръководството явно продължава да вярва, че с него спасението е възможно подобно на миналата кампания. Важна среща и за двата тима, които ще търсят своето в неделния следобед.

Лацио се изправя срещу Лече в друг мач от неделната програма. При "орлите" всички говорят за Шампионска Лига и лациалите ще съсредоточат всички свои усилия да постигнат тази цел. По всяка вероятност Лацио приключва с Лига Европа след груповата фаза, но това едва ли е толкова фатално, ако целта Шампионска Лига бъде постигната. Интересен ще бъде и треньорският дуел тук. Симоне Индзаги се изправя срещу Фабио Ливерани. Ливерани защитаваше цветовете на Лацио, но сега е мениджър на Лече. Тимът от южна Италия обаче няма големи шансове срещу Имобиле и компания, защото Лацио ще бъде готов на всичко, за да продължи с победите.

В последния двубой предвиден за 16:00 часа, Сампдория приема Аталанта. Появи се светъл лъч за домакините, след като Клаудио Раниери вече постигна първата си победа начело на Сампдория. Отборът от Генуа със сигурност ще влезе в срещата с повече самочувствие и вяра в собствените сили. За момчетата на Гасперини обаче седмицата също беше позитивна. Аталанта записа първа историческа точка в Шампионска Лига след равенство с Манчестър Сити. Тимът от Бергамо едва ли ще иска да допусне нова загуба след провала срещу Каляри у дома. На "Луиджи Ферарис" в неделния следобед ще бъде много интересно и трудно може да се предвиди крайния изход на този двубой.

От 19:00 часа е време за Рома да стъпи на сцената. Римляните гостуват на Парма след разочароваща загуба от Борусия Мьонхенгладбах късно снощи. Немците спечелиха с гол в последната секунда и малко усложниха задачата на Рома за излизане от групата. "Джалоросите" обаче са в серия от 3 поредни победи в Серия А и ще търсят нов успех. Домакините от Парма не са отбор за подценяване и "дуковете" стоят стабилно в средата на таблицата. Парма и Рома ще направят интересен и интригуващ двубой. Това гостуване няма да бъде лесно за Фонсека и отбора му, но гостите са длъжни да спечелят, ако искат стабилно да държат третата позиция.

Стигаме и до дербито на кръга. Неделя вечер, 21:45 часа, Ювентус - Милан. Няма значение какво е състоянието на "росонерите" и в каква форма са. Този мач в Италия винаги се е приемал за дерби. На Ювентус със сигурност няма да бъде леко, защото отборът продължава да печели, но не убеждава с играта си. В Милан ще са мотивирани да покажат на всички, че не са за отписване и ще се борят до последно за мястото си сред топ отборите в Италия. Футболистът на Милан, Исмаел Беннасер дори се закани на "старата госпожа", така че в неделя вечер със сигурност няма да бъде скучно на "Алианц Стейдиъм". Ювентус и Милан ще ни поднесат зрелищен мач, с който ще сложим край на 12-ия кръг в калчото. Интересни и вълнуващи сблъсъци предстоят в този кръг. Емоциите и зрелището с марка серия А са гарантирани.

Автор: Делян Калинков