Интер и Ювентус сътвориха истинско зрелище в дербито на Италия, което беше украшението на 35-ия кръг в Серия А. Срещата премина през два пълни обрата и донесе късен триумф на "бианконерите" с 3:2. Така хората на Масимилиано Алегри успяха да вземат първия от двата си най-опасни мача до края на сезона, които биха могли да им костват първото място.

"Нерадзурите" въпреки негативния резултат, заслужават само адмирации за представянето си, тъй като от 14-ата минута играха с човек по-малко. Накрая численият превес оказа своето влияние, а и липсата на късмет при изравнителния гол за 2:2 на Ювентус.

Двубоят започна с впечатляваща хореография от страна на домакинските фенове, които чрез банер сравниха Ювентус с Пинокио, приписаха  му 35 титли (включвайки отнетите 2 по административен път) и обявиха, че „бианконерите” никога не са били в Серия Б (изхвърлянето им във втория ешелон бе една от санкциите след скандала „Калчополи”). Освен това имаше и плакати посветени на всеки загубен финал от Юве в историята.

Спорните ситуации започнаха да се редят още от самото начало. В 5-ата минута „Джузепе Меаца” ревна, защото искаше повече от жълт картон за Хуан Куадрадо, който - преквалифициран в десен бек - свали на земята Иван Перишич при опасна контраатака. Реферът вдигна само жълт.

Ювентус беше тимът, който удари първи. В 14-ата минута тъкмо Куадрадо овладя топката на около 26-27 метра фронтално от вратата и центрира. Подаването прескочи няколко играчи, за да стигне до Дъглас Коста отдясно на вратарското поле. Бразилецът съумя да стреля над шпагата на Антонио Кандрева и вратарят Самир Ханданович късно видя топката – 0:1.

Само четири минути по-късно бе първата намеса на ВАР в срещата, която доведе до червен картон за Матиас Весино. Уругваецът подгони една спорна топка, която беше в обсега и на Манджукич. Хърватинът се хвърли на шпагат, за да стигне първи, а в крачката си Весино стъпи върху крака му. Реферът Даниеле Орсато първо вдигна само жълт картон, а след преразглеждането с ВАР промени отсъждането си за всеобщо недоволство на домакинските фенове.

С човек по-малко Интер почти отбеляза сензационен гол. Антонио Кандрева нанесе зловещ шут по топката от огромна дистанция, а само с върха на пръстите Джанлуиджи Буфон изби над гредата.

Точно преди края на първата част Блейс Матюиди за втори път прати топката в мрежата на Ханданович, но голът справедливо беше отменен чрез намесата на ВАР. Повторенията ясна показаха, че френският халф бе поне с метър  и половина в нередовна позиция.

След почивката много бързо стана интересно, тъй като Интер стигна до пълен обрат. В 52-ата минута Перишич прескочи топката при пряк свободен удар и с това накара защитата на Юве да тръгне твърде рано към голлинията. Жоао Кансело се погрижи да центрира към близката греда, където Икарди бе оставен напълно сам. Кинжален удар с глава по диагонала и 1:1!

В 63-ата минута защитата на „нерадзурите” изтърва Гонсало Игуаин, който напредна вихрено към вратата, преодоля излезлия напред Ханданович, а после от малък ъгъл стреля в аут и не успя да реализира.

Пропускът можеше да се окаже скъп, тъй като три минути по-късно Бардзали си вкара автогол. Перишич пое отляво и останал сам срещу Куадрадо, го преодоля и тръгна по аутлинията. Хърватинът отправи прострелно центриране, а притичалият Бардзали бутна топката в мрежата си – 2:1.

Оттук нататък Юве тръгна мощно напред, като в игра се появи и Дибала. Именно влизането на аржентинеца се оказа големия коз за „бианконерите”. В 75-ата минута Дибала изпълни страхотен пряк свободен удар, който принуди Ханданович да се намесва бляскаво с една ръка.

Фаталната за Интер развръзка настъпи в края. Три минути преди изтичането на редовното време топката стигна до Дибала пред дъгата, който пробва да я бутне напред и да спринтира. Това се превърна в пас за Куадрадо, който беше изтласкан до самата аутлиния в наказателното поле. Колумбиецът пробва центриране, което рикошира странно в тялото на Милан Шкриниар и мина покрай слисания Ханданович, за да влезе до далечната греда – 2:2.

Пълният обрат за Ювентус се случи в първата минута от добавеното време. Дибала центрира по перфектен начин от фаул, отсъден отляво по атаката. При далечната греда всички тотално забравиха Игуаин, който от упор с глава беше безмилостен – 2:3!

Заради реакцията си след това попадение треньорът Масимилиано Алегри беше изгонен, като тепърва ще се видии какво ще бъде наказанието му. До края на първенството Юве има да играе срещу Болоня (домакин), Рома (гост) и Верона (домакин) и евентуалното отсъствие на Алегри на скамейката би могло да повлияе.

Победата над Интер временно отвори преднина от 4 точки за "бианконерите" - 88 срещу 84 - пред преследвача Наполи, който утре има тежко гостуване срещу Фиорентина. Неаполитанци са притиснати да бъдат безгрешни и да печелят до края, за да имат шанс в битката. Другите им оставащи мачове са срещу Торино (домакин), Сампдория (гост) и Кротоне (домакин).

За Интер загубата би могла да бъде фатална предвид амбициите им за място в топ 4 и съответно класиране в Шампионската лига. Тимът на Лучано Спалети остана 5-и с 66 точки, а четвъртият Лацио (67 т.) утре може да увеличи разликата, ако победи във визитата си срещу Торино.