Ювентус постигна своята 23-а победа в Серия през сезон 2018/2019, като измъкна 2:1 при гостуването си на своя най-близък преследвач Наполи. Срещата на "Сан Паоло" отговори на всички критерии за изпълнено с интрига футболно шоу, като нищо не беше ясно до самия край. Знаковият мач беше оцветен от два червени картона - по един за всеки от отборите - както и изпусната дузпа в самия край, която можеше и да донесе реми за "домакините".

Наставникът на "партенопеите" Карло Анчелоти се зарече преди срещата, че неговият тим не би могъл да бъде по-готов да се изправи срещу абсолютния хегемон, с което донякъде отклони вниманието от ситуацията в таблицата. Истината бе, че както и да се бе развил мача, Юве щеше да има доста здравословна преднина на първото място. "Бианконерите" влязоха в срещата с 13 точки аванс, а след нея той набъбна на 16 (72 срещу 56), като до края остават 12 кръга. Така мечтата на "старата госпожа" да завърши кампанията без поражения остава съвсем жива, а спечелването на 8-и пореден трофей изглежда неизбежно.

Кристиано Роналдо за трети пореден мач не успя да се разпише за Юве, но пък имаше главна действаща роля за откриващия гол на Миралем Пянич. Попадението беше придружено и с червен картон за вратаря на съперника. Емре Джан удвои за гостите до почивката, а след нея те също останаха с 10 души, след като Пянич напусна игра заради 2 жълти картона. Хосе Кайехон беше човекът, който върна надеждите за домакините, а накрая Лоренцо Инсиние изпусна наказателния удар, отсъден в 84-ата минута.

Наполи първи имаше шанс да открие резултата. В 11-ата минута Леонардо Бонучи действа разсеяно в наказателното си поле и подари топката на Пьотр Желински, който моментално стреля с фалц по диагонала, а топката прелетя на сантиметри покрай основата на левия стълб.

Мигът, който даде съвсем различен импулс на срещата, се разви в 25-ата минута. Кристиано Роналдо дебнеше в предни позиции и прихвана едни зле насочен пас на Кевин Малкюи към вратаря Алекс Мерет. Италианецът напусна наказателното си поле, за да опита да спре португалеца, който чукна топката покрай него, а после усети минимален контакт, поради което се строполи на тревата. Реферът Джанлука Роки вдигна червен картон, който в слушалката явно му беше потвърден и от стаичката на видео асистент-арбитъра.

Така Аркадиуш Милик трябваше да напусне игра, за да се появи друг вратар в лицето на Давид Оспина. Именно колумбиецът извади топката от мрежата секунди по-късно, когато Юве изненада съперника, оставяйки на Миралем Пянич да изпълни прекия свободен удар. Босненецът напомни какъв специалист е в това отношение и с безупречен шут над стената, която не скочи, порази долния десен ъгъл – 1:0.

Почти моментално, в 30-ата минута, Наполи изтърва златен шанс да изравни. Фабиан Руис метна възхитителен извеждащ пас за Желински, който остана сам срещу Войчех Шчесни. Полузащитникът на „везувиани” стреля ниско по диагонала и улучи левия стълб.

Юве наглед нанесе съкрушителен удар в 39-ата минута. Тогава защитниците на Наполи действаха много зле при центриране на Федерико Бернардески от ъглов удар. Калиду Кулибали скочи твърде рано и това позволи на намиращия се на 2-3 метра зад него Емре Джан отблизо с глава да реализира – 0:2.

Взривният старт на второто полувреме беше налице, защото не бяха изминали и 2 пълни минути от него, когато и Ювентус на свой ред остана с 10 души. Пянич си заработи наивен втори жълт картон, защото умишлено пресече с ръка пас около централния кръг.

Този епизод вля свежи сили в редиците на Наполи и домакините сериозно натиснаха своя съперник. Така в 61-ата минута Лоренцо Инсиние получи отляво и даде перфектното центриране към вратарското поле, където Хосе Кайехон беше изпуснат и от 4-5 метра разстреля Шчесни – 1:2.

В 65-ата минута Алан нанесе много обещаващ шут от дистанция, който прелетя опасно близо до лявата греда. Три минути след него Желински направи поредния си хубав пробив в мача, ала последвалият шут към долния десен ъгъл беше отразен от Шчесни. Последваха още пропуски – един на Инсиние и друг от Желински, за да дойде драмата в 83-ата минута.

Тогава при центриране от ъглов удар Руис изпрати топката в ръката на Алекс Сандро, а след консултация с ВАР Джанлука Роки взе смелото решение да отсъди дузпа за домакините. Инсиние се нагърби с отговорността и вложи доста сила в изпълнението си, което за ужас на болшинството фенове по трибуните отскочи от дясната греда. Така Наполи пропиля най-добрата си - и оказала се последна - възможност да вземе нещо от мача.

На 8-и март в следващия 27-и кръг Ювентус посреща у дома Удинезе. Наполи пък се готви за гостуване срещу Сасуоло, но преди това в четвъртък, 7-и март, има първи 1/8-финален сблъсък срещу Залцбург в Лига Европа.