За първи път от почти 3 години насам Интер не си тръгна с празни ръце от дерби срещу Ювентус в Торино. „Нерадзурите” се пребориха за 0:0 срещу шампиона през последните 6 години в голямото дерби от 16-ия кръг на Серия А за сезон 2017/2018. За последно Интер си бе отмъквал нещо от „Ювентус Стейдиъм” на 6 януари 2015 година, когато пак постигна реми.

Голямата новина преди началото на възловия мач, в който лидерът в класирането гостуваше на третия, бе неочакваното отсъствие на Пауло Дибала от титулярния състав. Аржентинецът впоследствие влезе като смяна за финалния четвърт час на мача и определено можеше да помогне повече.

Хиксът определено е позитивен за Интер, тъй като така отборът на Лучано Спалети съхрани преднината си от 2 точки пред Юве. В неделя обаче грандът от „Джузепе Меаца” може да загуби лидерството си, ако вторият Наполи надвие Фиорентина.

Гостите от Милано опитаха да бъдат активни още от самото начало и това им помогна да изнесат играта далеч от вратата си. Още при първата реална атака на Юве обаче нещата отидоха в критичната зона. В 8-ата минута Хуан Куадрадо получи топката отдясно и пробва центриране, което рикошира в бранител. Така топката дойде идеална за Марио Манджукич при далечната греда и хърватинът предизвика чудно спасяване от Самир Ханданович. Пред Манджата се откри и шанс за добавка с глава, при който Жоао Миранда трябваше да чисти от голлинията.

Тактиката на Юве като че ли бе да подлъже „нерадзурите” в атака и след това да търси празните пространства. Единствената по-опасна ситуация за гостите дойде след 20-ина минути игра, когато Марсело Брозович нахлу мощно отдясно и пусна остър пас по тревата към Матиас Весино. В последния миг Джорджо Киелини подложи крак и предотврати опасността. Малко по-късно Брозович отправи нещо средно между шут към вратата и центриране, а Войчех Шчесни не рискува, като боксира над гредата.

Към края на полувремето положенията отново бяха в полза на Юве. В 37-ата минута Блейс Матюиди и Сами Кедира комбинираха елегантно, като французинът с гърди изведе немския си съотборник на чиста позиция за стрелба. От около 16-17 метра бившият халф на Реал нанесе нелош шут, който Ханданович уверено отрази.

Словенският страж обаче нямаше отговор на случилото се в последната минута от първата част. Тогава Куадрадо пак взе топката отдясно и с фалцово центриране я запрати към далечния край на пеналта. Там Манджукич без усилие спечели въздушния дуел и с глава стреля много коварно право в напречната греда. Интер отново се размина сух.

Второто полувреме стартира с мощен натиск от Юве. Пак най-деен в предни позиции беше Манджукич, който стреляше от почти всяка удобна позиция, без обаче да създава особени трудности за Ханданович. В същото време чак в 55-ата минута голямата звезда на „нерадзурите” Мауро Икарди получи нещо като възможност. С хубав дрибъл той задържа топката срещу трима бранители на противника, а само решителния шпагат на Мехди Бенатиа предотврати по-лоши последствия за торинци. Повторенията показаха, че централният бранител си помогна и с ръце в ситуацията, след като топката мина през краката му, ала сигнал от съдията не последва.

„Старата госпожа” почти вкуси попадението в 60-ата минута, когато Куадрадо и Игуаин тръгнаха да правят двойно подаване. Аржентинецът опита да го завърши с елегантно копване към колумбийския си колега, а вече в пеналта Иван Перишич бе на косъм да си вкара автогол при опита да изчисти с глава. Хубавото за Интер бе, че Самир Ханданович беше на мястото си и съумя да избие в корнер.

Осем минути по-късно пред вратата на гостите пак стана напечено. Хаданович атакува не по най-добрия начин центриране на Асамоа към Манджукич, който бе блокиран от Миранда. Вратарят се сблъска с двамата и остана на тревата, а пък Сами Кедира доста конфузно не успя да улучи празната врата с диагонален шут от около 15-16 метра.

В 71-ата минута словенският страж на Интер отново изпъкна. Квадво Асамоа овладя топката пред наказателното поле и с лекота премина покрай пазача си, а после стреля коварно с външен фалц към близкия долен ъгъл. Макар да не видя топката веднага, стражът успя да реагира навреме и изби встрани.

В заключителните минути натискът на Юве стана доста мощен. В 82-ата минута Манджукич получи поредния си шанс, като защитниците на Интер пак забравиха за него отляво в пеналта. Този път хърватинът се подхлъзна преди още да е отправил изстрел, с което ясно показа, че просто късметът не бе с него в дербито

„Нерадзурите” се вдигнаха по-сериозно в предни позиции едва към самия край. В 85-ата минута Марсело Брозович отправи много тежък шут от около 22 метра, ала топката премина на поне метър покрай десния стълб зад Шчесни.