Ювентус спази традициите в последните години и съвсем резонно победи Фиорентина у дома с 1:0 в едно от дербитата на 5-ия кръг в Серия А. Единственият гол в мача отбеляза Марио Манджукич, а победата дойде сравнително лесно. „Виолетовите” имаха само епизодични шансове на „Ювентус Стейдиъм”, а през втората част останаха и с човек по-малко.

„Виолетовите” излязоха в Торино с мисъл да променят твърде слабите си резултати в последно време като гости на яростния си съперник. В предишните си девет визити срещу Юве – от победата с 3:2 през март 2008 година – флорентинци бяха успели да отмъкнат едва две ремита от по 1:1.

През първото полувреме Фиорентина на Стефано Пиоли стори необходимото, за да затрудни максимално атаката на домакините. Единственият по-чист шанс за „бианконерите” дойде в 9-ата минута, когато Пауло Дибала стреля на сантиметри в аут от пряк свободен удар.

Гостите имаха едничък шанс да организират убийствена контраатака, но Джовани Симеоне даде твърде силен пас за Федерико Киеза, който иначе излизаше сам срещу вратаря Войчех Шчесни.

В края на полувремето, в 43-ата минута, Гонсало Игуаин пробва мощен шут от границата на наказателното поле, който бе смело блокиран от защитник.

Колкото и обнадеждаващо да бе представянето на „виолетовите” в отбрана, Юве намери начин да разбие защитния им вал малко след началото на втората част. В 52-ата минута Хуан Куадрадо получи отдясно по атаката и веднага пробва центриране. Топката дойде малко дълга за Игуаин, а бранителите на гостите проспаха набега на Манджукич при далечната града и хърватинът с глава разстреля Марко Спортиело – 1:0.

Наставникът на гостите опита да отговори на случващото се чрез офанзивна смяна и включването на Жил Диас, но в 66-ата минута получи нов удар. Милан Бадел повали Блез Матюиди отляво точно до наказателното поле, а фаулът бе равносилен на втори жълт картон за халфа. При последвалото центриране Манджукич скочи най-високо и стреля мощно към вратата, а бранител на Фиорентина използва тялото си, за да изчисти в корнер.

В 77-ата минута Джовани Симеоне не се представи зле в наказателното поле на Юве, където нанесе силен шут. Той попадна в центъра н вратата, а вратарят Шчесни реши да не рискува и отбил.

Пет минути преди края на редовното време Юве имаше повече от идеален шанс да реши всичко. Топката някак стигна до Миралем Пянич във вратарското поле, а от упор босненецът стреля в обсега на Спортиело. Стражът на „виолетовите” показа завиден рефлекс и отрази.

Това беше и последната по-интересна ситуация в срещата, която сложи край на серията от две поредни победи за гостите. Фиорентина остана 10-и с 6 пункта, докато Юве с пълен актив от 15 е на втората позиция. С 15 е отборът на Наполи, който има по-добра голова разлика.

Серия А, 5-и кръг, резултати от сряда:

Аталанта – Кротоне 5:1

Милан – СПАЛ 2:0

Каляри – Сасуоло 0:1

Дженоа – Киево 1:1

Ювентус – Фиорентина 1:0

Лацио – Наполи 1:4

Удинезе – Торино 2:3

Верона – Сампдория 0:0