Предпоследният 37-и кръг в Серия А донесе най-дългоочакваният момент за феновете на Ювентус, който завоюва своята 6-а поредна титла на Италия. С убедителното 3:0 над борещия се оцеляване Кротоне „бианконерите” унищожиха и последните надежди за преследвачите Рома и Наполи, за които остава да се борят единствено за второто място.

Постижението на "старата госпожа" е впечатляващо, тъй като футболистите на Масимилиано Алегри изравниха една от най-славните страници в клубната история. Отборът печели пет поредни скудети в периода 1931-1935 година. Сега обаче на върха в тази класация ще фигурира доминацията, която стартира през 2012 година.

Българският футболист на гостите Александър Тонев започна като титуляр в срещата и остана на терена до 56-ата минута.

Началните минути предложиха нужната динамика, като Мехди Бенатиа трябваше да спира важен пробив на Александър Тонев. Бранителят в последния момент се хвърли на шпагат, с който блокира изстрела на българина.

Малко по-късно Миралем Пянич пробва безуспешно късмета си от пряк свободен удар, но пък в 12-ата минута домакините откриха. Хуан Куадрадо получи отдясно по атаката и сервира чудесна топка по тревата в наказателното поле. Гонсало Игуаин се размина с нея, но Марио Манджукич реагира навреме при далечната греда и имаше лесна задача да се разпише от упор – 1:0.

В 38-ата минута Пауло Дибала удвои аванса на Юве с безупречно изпълнение на пряк свободен удар. Топката беше заложена леко вляво от вратата, а от около 22 метра аржентинецът шутира над стената и заби кълбото право в горния ляв ъгъл зад вратаря Кордас.

До почивката Гонсало Игуаин опита да прехвърли вратаря от голяма дистанция, без обаче да улучи вратата. В самия край на полувремето Кротоне постресна противника си, след като шут на Диего Фалчинели рикошира в гърба на Мехди Бенатиа и тотално заблуди Джанлуиджи Буфон. За късмет на опитния страж топката излезе в корнер.

През второто полувреме Юве видимо намали оборотите, макар че отново упражни подчертан начален натиск. В 56-ата минута гол на Пауло Дибала бе отменен заради засада.

Пет минути преди края на срещата Ювентус сложи окончателно точка на Спора. Дибала центрира от ъглов удар, а Алекс Сандро се ориентира най-добре в настъпилото меле и намери начин да бутне топката зад голлинията – 3:0.

Успехът увеличи актива на Ювентус до 88 точки и ги направи недостижими за останалите на върха. Кротоне от своя страна също запази шансове за оцеляването си, като ще разчита на домакинството си срещу Лацио в последния кръг. Тимът на Тонев има 31 точки, докато Емполи остана с 32 след загубата с 0:1 от Аталанта. Дженоа от своя страна си гарантира оцеляването с успех 2:1 над Торино, събирайки 36 пункта в актива си.