Без никакво съмнение, едно от най-големите събития на 2018 година в световния футбол е трансферът на Кристиано Роналдо от Реал Мадрид в Ювентус. Преминаването на португалската суперзвезда в гранда от Торино предизвика много полюсни мнения. В Мадрид приеха неговото решение за предателство. „Кралете“ дори не успяха да се сбогуват с тяхното величие, което напусна „Сантиаго Бернабеу“ през задната врата, впрочем това се превърна в практика за клуба – да се разделя със знакови играчи по неподходящ начин. В същото време Торино избухна в делириум, а дори само новината за трансфера вдигна за броени часове цената на акциите на Ювентус. Сделка, която за пореден път доказа колко важни са парите в съвременния футбол. Пари, които задвижват не само футболните клубове, но и футболистите. Поредното доказателство, че когато един играч е заинтересован от милионите, които му се предлагат, на практика няма как да бъде спрян и задържан.

Един от значимите играчи в съвременния футбол предизвика лавина от събития след своя трансфер при „Старата госпожа“. Разбира се, най-много коментари предизвикаха именно финансовите резултати от сделката. Напускането на Кристиано на „Сантиаго Бернабеу“ се отрази негативно на имиджа на отбора, а това породи много спекулации свързани и с други знакови играчи от шампионския тим на Реал Мадрид. „Кралете“ изглеждаха уязвими да загубят всеки един футболист, след като продадоха най-добрия си, най-имиджовия си играч. Ювентус започна да печели във всяко едно отношение още преди официално да бе обявил трансфера на Роналдо.

Ювентус плати 117 милиона евро на Реал Мадрид, за да привлече Кристиано. Договорът му с „бианконерите“ e зa чeтиpи гoдини и мy гapaнтиpa пo 30 милиoнa eвpo нa гoдинa.

Зa cpaвнeниe пpeз 2009 гoдинa, Kpиcтиaнo пpeминa oт Maнчecтъp Юнaйтeд в итaлиaнcĸия oтбop cpeщy 94 милиoнa eвpo. Πъpвият дoгoвop нa звeздaтa тaм бeшe нa cтoйнocт oт 11 милиoнa eвpo гoдишнo. Зa ceзoн 2013-2014, тoй пoдпиca нoвo cпopaзyмeниe, cпopeд ĸoeтo в cлeдвaщитe тpи гoдини пoлyчaвaшe нeтнo възнaгpaждeниe oт 17 милиoнa eвpo, ĸoeтo гo пpeвъpнa в eдин oт нaй-cĸъпo плaтeнитe фyтбoлиcти в близĸaтa иcтopия. Πpeз 2016 гoдинa Poнaлдo пoлyчи нoвo yвeличeниe, дo нaд 21 милиoнa дoлapa гoдишнo.

Пpeз 2009 гoдинa Peaл Maдpид бeшe oцeнявaн нa 1,353 милиapдa eвpo, a ĸъм юни 2018 гoдинa нa двoйнo пoвeчe - 3,48 милиapдa eвpo. Гoлям пpинoc зa тoвa имa имeннo Kpиcтиaнo, зaщoтo нeгoвoтo имe допринасяше зa пpoдaжбaтa нa 40% oт тeниcĸите нa Peaл.

Само в рамките на първите 24 часа от обявяването на трансфера в Италия бяха продадени 520 000 официални фланелки на Роналдо. Eкипите с името и номера на португалския голмайстор са на цена от 105 евро, което прави приходи от близо 55 милиона евро. Голяма част от тях ще отидат при доставчика на екипировка на Ювенту - Адидас.

Трансферът бе посрещнат с одобрение от инвеститорите в Ювентус. Цената на клуба скочи драстично - от 665 млн. евро на 2 юли, когато бе обявена сделката, до 1.035 млрд. на 24 август.  Трансферът всъщност е част от новата стратегия на Ювентус. Клубът иска да популяризира марката. През 2017-а Ювентус дори смени емблемата си с церемония в Милано. Новата емблема е радикална промяна спрямо традиционните емблеми на футболните клубове. Ювентус продава много повече продукти, подписва нови спонсорски договори. Клубът подписа договор с "Нетфликс", където бе излъчен документален филм за отбора. Трансферът на Роналдо е още една крачка в тази посока. Португалецът е изключително популярен в социалните мрежи, където има над 300 милиона последователи (повече от самия клуб), а вече донесе милиони нови фенове на отбора. Роналдо не помага само на Ювентус, но и на целия шампионат. След неговия трансфер вече много повече хора гледат Серия А. Най-после светът говори за италианското първенство отново.

Още с представянето си в Ювентус Кристиано Роналдо заяви, че е напуснал Реал Мадрид в търсене на нови предизвикателства. Португалецът прекара 9 години на "Сантиаго Бернабеу" и спечели всички възможни трофеи по няколко причини. Сега с италианския шампион ще иска да се докаже за пореден път, въпреки че вече е на 33 години.

Агентът на Кристиано Роналдо – Жорже Мендеш призна, че Ювентус вероятно ще е последният клуб в кариерата на португалския футболист.

Основен мотив за Роналдо да напусне Испания е данъчното преследване срещу него за отклонени във фискални „райове“ приходи от имиджови права, съдебното споразумение да плати 19 милиона евро на Финансово министeрство плюс условна присъда от 2 години. В Италия това трудно ще се случи. Приет от предишното правителство закон, влязъл в сила през 2017, позволява на всеки резидент на Италия да плаща фиксирана сума от 100 000 евро за всичките си приходи в чужбина, независимо от размера. Нормата е с цел привличане на повече чужди капитали и развитие на местния бизнес.

Миналата година Роналдо заработи 80 милиона евро, според „Forbes“, по-голямата част, от които са от реклами извън Испания. Има и участие в различни бизнеси. Заплатата му в Ювентус е 30 милиона евро, т.е. 55 млн. брутни (подоходният данък над 500 000 евро е 46 %, подобно на Испания). Новото правителство обеща да свали до 20 % таксата за големи приходи, каквато безспорно е заплатата на Кристиано. Футболните клубове се надяват да привлекат повече звезди с тази фискална политика.

Сделка, която от финансово естество бе по вкуса, както на Ювентус, така и на Роналдо, а още повече на Адидас. В крайна сметка тези три страни по трансфера спечелиха изключително много милиони, а и продължават да печелят.

Преминаването на Кристиано от Реал Мадрид в Ювентус не се отрази само във финансово естество, но и спортно-технически на двата клуба. „Кралете“ така и не успяха да намерят заместник на голямата си суперзвезда, а това се отрази изключително негативно на отбора. Реал Мадрид беляза игрови спад, което доведе до някои изключително слаби резултати. Стигна се и до треньорска рокада, но проблемите, които настъпиха след напускането на португалския футболист все още не са разрешени на „Сантиаго Бернабеу“. Реал Мадрид продължава да живее със спомена от Роналдо, а представянето на отбора е много далече от желаното, от стандартите, които сме свикнали да задават „кралете“. В същото време Ювентус е убедителен лидер в Серия А, като все още няма загуба от началото на сезона в италианското първенство. Кристиано Роналдо продължава да бъде същата машина за голове. Той бързо пое диригентската палка в състава на Масимилиано Алегри. Не е изненадващо, че Ювентус е определян като фаворит да спечели Шампионска лига.

Кристиано Роналдо вече постигна големи успехи в топ първенства като Висшата лига и Примера Дивисион, а сега е ред и на Серия А.