Мач №500 в кариерата на великия Джанлуиджи Буфон донесе 8-ата поредна победа на Ювентус в Серия А за сезон 2017/2018, ала при обстоятелства, които ще се обсъждат изцяло по грешните причини. Торинци спечелиха с 2:0 гостуването си срещу Фиорентина в 24-ия кръг, като реферите, въпреки наличието на системата за видеоарбитраж (ВАР), отмениха напълно редовна дузпа за „виолетовите”, докато резултатът беше 0:0.

Отсъждането на Марко Гуида и неговите асистенти откровено повлия върху развитието на срещата, която беше юбилейна и за треньора на гостите Масимилиано Алегри. Специалистът, който е отговорен за вторите 3 от серията с 6 последователни скудети, вече може да се похвали с 200 мача начело на „старата госпожа”.  За да е още по-голяма горчилката за Фиорентина, за чиито фенове двубоите с Юве са с по-специален заряд, един от головете за противника вкара юношата на „виолетовите” Федерико Бернардески.

Първото полувреме, както и целият мач, премина под по-активната игра на домакините. Флорентинци бяха отборът, който стоеше по-добре на терена и атакуваше повече, докато в доста моменти Юве не приличаше на себе си. Въпреки този факт защитата и юбилярът Джанлуиджи Буфон рядко бяха притеснявани по-сериозно.

Трябваше да минат почти 20-ина минути преди Фиорентина да стигне до наистина интересна ситуация, а тя определено ще се обсъжда още дълго на Апенините. При въпросната пресата на домакините в предни позиции даде резултат и Алекс Сандро загуби топката отдясно по атаката на „ла виола”. Марко Бенаси я пое и пробва високо центриране, а Джорджо Киелини спря подаването с ръка. Главният съдия Марко Гуида посочи бялата точка, а играчите на Юве вкупом се нахвърлиха да искат обяснение. Жордан Верету заложи топката за изпълнение и бе принуден да чака цели три минути, тъй като решението в същото време се преразглеждаше чрез ВАР.

Напрежението нарастваше с времето и публиката започна да дюдюка, сякаш предусещайки, че съдиите ще отменят решението. Кошмарът за домакините скоро се превърна в реалност – Гуида промени решението си и отсъди засада на Бенаси, а Буфон се зае да поднови играта с непряк свободен удар. Повторенията на ситуацията обаче куриозно показаха, че Алекс Сандро е човекът, който умишлено посяга и последен играе с топката, преди тя да отиде при намиращия се зад предпоследния в отбрана Бенаси.

Фиорентина имаше нужда от няколко минути, за да си върне концентрацията и отново да вземе инициативата. В 39-ата минута „виолетовите” пропуснаха най-изгодната си ситуация. Жил Диас направи страхотен рейд отдясно и нахлу в наказателното поле, подминавайки с лекота Щефан Лихтщайнер. Португалецът стреля много силно по диагонала , а кълбото срещна вътрешната страна на гредата и се върна право при иначе преодоления Буфон.

Второто полувреме беше малко по-сполучливо за Ювентус, който не се бранеше така глухо както по-рано. В 56-ата минута бившият любимец на „Артемио Франки” Федерико Бернардески бе човекът, който донесе горчивката за флорентинци. Италианският национал сам си изработи пряк свободен удар точно пред наказателното поле и се зае да изпълни. Играчите във виолетово незнайно защо позволиха на съперникови играчи да се присъединят към стената, а Бернардески се възползва и стреля ниско към вратарския ъгъл. Вратарят Марк Спортиело направи няколко малки стъпки в грешната посока и това се оказа решаващо – 0:1.

Фиорентина направи някакъв опит за щурм, но стигна до едно-едничко положение пред резервата Сирил Теро. С доста късмет Киеза успя да прокара кълбото през защитниците и французинът изведнъж се озова очи в очи с Буфон на около 7 метра от вратата. Теро побърза да стреля, а изпреварващите действия на Джиджи му помогнаха да се справи с критичната ситуация.

В заключителните минути Фиорентина се оголи много в защита, докато търсеше изравняването, което доведе до втори гол в полза на „бианконерите”. Джорджо Киелини изненада защитата на домакините с перфектен извеждащ пас за Гонсало Игуаин отляво, а аржентинецът напредна и уверено изпрати топката с фалц право до лявото греда – 0:2.

Така Юве временно оглави класирането в Серия А с 62 точки, като е с 2 повече от Наполи, който се изправя срещу Лацио в своя двубой от кръга. След 3 загуби в последните 4 шампионатни мача Фиорентина остава 11-и с 31 пункта, като няма как да падне по-ниско при каквито и да е развития през уикенда.