Лионел Меси и Кристиано Роналдо бележат по удивителен начин нашата епоха. С общо 10-те си "Златни топки" в последните 11 години, изобилието от трофеи и несравнимото си влияние върху представянето на своите отбори двамата се превърнаха в еталон за футболни качества от световна класа. 

Хегемонията им при наградата за "Най-добър играч" бе прекъсната от Лука Модрич, който през 2018-а взе наградата на "Франс Футбол".

Никой обаче не вярва, че техните най-силни години са в миналото. Роналдо продължава да събира титли от всички възможни състезания, в които участва, а Меси изглежда готов да води Барселона към нови големи успехи чрез уникалния си начин на дирижиране на всички мачове.

Интернет кампанията в социалните мрежи #10YearChallenge не подмина и двамата големи, връщайки ги 10 години назад. Ето какви бяха те преди едно десетилетие:

През 2009-а година Лионел Меси се намира в Барселона в първия сезон на Гуардиола, когато започва един от най-златните етапи в историята на каталунския клуб. По онова време аржентинецът е със 107 гола, 1 "Златна топка" и 1 спечелена Шампионска лига (2006 г.). 

Кристиано, от своя страна, все още е в Манчестър Юнайтед и има 156 попадения, плюс 1 "Златна топка" и 1 Шампионска лига (2008 г.). 

10 години след това Меси е с 640 гола, докато Роналдо е с 671. Двамата имат по 5 "Златни топки", но португалецът е с една Шампионска лига повече - 5 на 4. Асистенциите са повече в полза на Меси - 271 на 245 голови подавания.

Ако Меси е спечелил 32 трофея само с екипа на каталунците, Роналдо има 26 отличия в 4 различни държави - в Португалия (1) със Спортинг Лисабон, в Англия (9) с Манчестър Юнайтед, в Испания (15) с Реал Мадрид и в Италия (1) с Ювентус.