Акциите на Ювентус се сринаха с около 10 процента в понеделник, след като италианските футболни власти лишиха отбора от 15 точки заради финансови нередности по трансфери, което нанесе удар върху репутацията на италианския футболен гранд и краткосрочните му спортни перспективи, пише Ройтерс.

Ювентус, рекордьор по титли в Италия, сега е 9-ти в класирането на Серия А и е изправен пред тежка борба за класиране за евротурнирите.

Ювентус завърши наравно 3:3 с Аталанта в неделя в Торино в първия си мач след обявяването на наказанието късно в петък.

Клубът каза, че ще изчака мотивите за решението, което се очаква до края на месеца, но планира да обжалва наказанието пред по-висш спортен съд към Италианския олимпийски комитет.

"Вярваме, че сме в силна позиция и ще продължим по този път", каза новият изпълнителен директор на Ювентус Маурицио Сканавино в изявление, добавяйки, че феновете на други клубове също са против решението.

Може да има допълнителни спортни наказания за Юве, тъй като се твърди, че клубът се е съгласил да върне на играчите повечето от съкращенията на заплатите им, свързани с КОВИД пандемията, без да го осчетоводи правилно.

"Трябва да сме готови за всичко. За съжаление, това изречение ни научи, че е безсмислено да сме оптимисти или песимисти“, каза Сканавино, добавяйки, че очаква отборът да спечели много точки на терена.

Съдебно заседание е насрочено за Торино в края на март, за да се прецени дали да се разпореди процес срещу бившия президент Андреа Аниели, 11 други души и самия клуб по обвинения в счетоводни измами.