Президентът на Наполи Аурелио Де Лаурентис нанесе още един словесен удар по хегемона в Италия – Ювентус. Колоритният бос обяви своя тим за по-конкурентен спрямо отбора, който спечели 8 поредни шампионски титли в Серия А.

Съперничеството между двата клуба изглежда ще стане още по-интензивно през сезон 2019/2020, а една голяма причина за това е назначението на Маурицио Сари – който води Наполи в течение на 3 години – за наставник на Юве. Двамата с Де Лаурентис съвсем не се разделиха по най-изискания начин, като още при представянето на треньора в Торино филмовият продуцент напомни за враждата им.

Сега Де Лаурентис заключи, че Наполи е „единственият тим в Италия, който играе в Европа през последните 10 години”. Той визира факта, че през 2009 година Ювентус отпада в групите на Шампионската лига – в група с Бордо, Байерн Мюнхен и Макаби Хайфа – и след това се завръща на европейската сцена чак през 2012 година. В същото време обаче Наполи също има сезон – 2011/2012 – през последното десетилетие, в който също няма досег с евротурнирите.

„Нашият най-голям съперник, по отношение на фенска маса, е Ювентус, който, разбира се, с различен начин за генериране на приходи и бидейки формиран преди над 100 години, консолидираха при един и същи собственик да приобщават всички недоволни фенове на юг. Работниците във „Фиат”, например, пристигат от юг. Родените в Торино – в по-голямата си част – подкрепят Торино, а не Ювентус”, заяви Де Лаурентис.

„Това движение, породено от фамилия Аниели, е трудно да бъде заличено. Ние трябва да се съревноваваме с това по етичен и професионален начин, с огромно уважение към ценностите, които символизира нашата фланелка. Опитвам се да правя най-доброто.”

„Ние сме единственият тим в Италия, който се състезава в Европа в течение на 10 години, което значи, че правим големи крачки напред”, завърши Де Лаурентис.