Ювентус спечели Суперкупата на Италия след победа с 2:0 над Наполи. Головете вкараха Кристиано Роналдо (64) и Алваро Мората (90+6). Капитанът на неаполитанците Лоренцо Инсиние изпусна дузпа в 80-ата минута.
 
Така клубът от Торино ще прибави девета Суперкупа в богатата си витрина. За Андреа Пирло пък трофеят бе първи в кариерата му като треньор. 
Първата голова възможност в мача бе пред вратата на "бианконерите" в 5-ата минута, когато Манолас стигна първи до топката след центриране от корнер, но ударът му с глава бе неточен. Отговорът бе шут на Артур от дистанция в 10-ата минута, но и той премина далеч от целта.
 
В 14-ата минута хубав пробив на Маккени затрудни отбраната на Наполи, но до удар не се стигна. Пред капитана на символичните гости Инсиние се откри шанс да обстрелва Шчесни от фаул, но шутът му бе слаб и право в ръцете на стража на Юве. Минута по-късно полският вратар не се намеси добре при един опит да пресече центриране отляво, но съотборниците му се намесиха решаващо и изчистиха топката.  
 
Страхотен дълъг пас на Куадрадо в 25-ата минута изведе Роналдо на отлична позиция в наказателното поле на Наполи, но Кулибали с акробатична изява изби топката и не позволи да се стигне до удар. 3 минути по-късно само фантастичната намеса на Шчесни остави резултата непроменен. Деме центрира отляво и Ървинг Лозано изпревари защитник на Юве и с глава насочи топката към вратата. Вратарят обаче с невероятен рефлекс спаси сигурен гол. 

Ювентус Наполи

Второто полувреме започна с отлична многоходова атака на неаполитанците, в основата на която беше Лозано. Мексиканецът намери начин да изведе Даме на стрелкова позиция, но опитният Киелини не позволи да се стигне до точен удар.
 
В 55-ата минута Костас Манолас рисковано остави топката на излезлия напред вратар Оспина и от това се възползва Роналдо. Португалецът стигна до топката, но не успя да я насочи в мрежата. Получи се сблъсък между Оспина и Роналдо и се наложи лекарският екип на Наполи да влиза на терена, но вратарят се изправи и продължи да играе.
 
Резултатът бе открит в 64-ата минута, а попадението вкара Кристиано Роналдо. След изпълнение на ъглов удар топката рикошира в Бакайоко и отиде в непокрития Роналдо, който нямаше как да сгреши на 5 м от вратата на Оспина и с левия крак направи 1:0. 
 
В 80-ата минута Наполи пропусна златен шанс, след като Инсиние не успя да уцели вратата от дузпа. Тя бе отсъдена след намесата на ВАР, тъй като реферът Паоло Валери първоначално не видя нарушението на Маккени срещу Мертенс. Халфът на Юве не видя промъкващия се зад гърба му Дрис Мертенс и в опита си да изчисти топката от наказателното поле, ритна в крака белгийския нападател. 
 
В добавеното време символичните гости се оголиха в стремежа си да изравнят и логично получиха втори гол. Вкара го резервата Алваро Мората, останал очи в очи с вратаря Оспина.
ЮВЕНТУС - НАПОЛИ 2:0
 
1:0 Кристиано Роналдо (64)
2:0 Алваро Мората (90+6)
 
ЮВЕНТУС: Шчесни - Куадрадо, Бонучи, Киелини, Данило - Маккени, Артур, Бентанкур (84 - Рабио), Киеза (46 - Бернардески)- Кулушевски (82 - Мората), Роналдо
 
Треньор Андреа Пирло
 
НАПОЛИ: Оспина - Ди Лоренцо, Манолас, Кулибали, Марио Руи (85 - Йоренте) - Бакайоко (67 - Елмас), Деме (85 - Политано)- Лозано, Жиелински, Инсиние - Петаня (72 - Мертенс)
 
Треньор Дженаро Гатузо
 
Съдия Паоло Валери
 
Стадион "Мапеи", Реджо Емилия