Легендарният полузащитник на Ювентус Клаудио Маркизио оправда очакванията към днешната си пресконференция и публично обяви края на своята кариера като футболист. Юношата на „бианконерите” стори това на 33-годишна възраст след невероятно трудна поредица от контузии в колената.

Днес полузащитникът събра представители на медиите в залата за пресконференции на „Ювентус Стейдиъм”, където оповести своето решение. То стана ясна минути преди началото на самото събитие, тъй като играчът известни най-напред последователите си в социалните мрежи.

„Дадох обещание към хлапето, което мечтаеше да стане футболист”, написа Маркиза. „Обещах си да играя, докато все още усещам тръпката да излизам на терена. Вече не мога да изпълнявам дадената дума, затова предпочитам да спра. Затова благодаря ти, моя мечта, ти ми даде сила, успехи и радост”, добави вече бившият играч.

Маркизио е един от несъмнените модерни любимци за тифозите на Юве. Роден и израсъл в Торино, той за първи път става част от клуба като 7-годишен. С цената на много усилия и търпения той успя да навърти 389 мача за своя роден клуб, в които вкара 37 гола и даде 43 асистенции. За цялата си кариера в Ювентус той един-едничък път получава червен картон.

В периода 2012-2018 той спечели 7 шампионски титли на Италия и достигна до два финала ва Шампионската лига. Последните му два сезона – миналия той изкара като футболист на руския Зенит – обаче бяха опропастени от сериозни травми в колената. За гранда от Санкт Петербург Маркизио успя да изиграе само 15 мача и през август двете страни се разделиха по взаимно съгласие.

Халфът приключва кариерата си с 55 мача за италианския национален отбор, в които може да се похвали и с 5 гола. Той игра на две световни първенства със „скуадра адзура” и достигна до финала на Евро 2012.