Сезонът за хегемона в Италия Ювентус определено не започна по мечтания начин. Загубата с 2:3 от Лацио за Суперкупата на Италия показа, че „бианконерите” още изпитват последиците от съкрушителното 1:4 срещу Реал Мадрид във финала на Шампионската лига. През лятото нещата не станаха по-леки, като един от основните стълбове в отбрана – Леонардо Бонучи осъществи изненадващ трансфер в Милан. Дани Алвеш също си тръгна след само един сезон с екипа на „старата госпожа”.

Лацио триумфира със Суперкупата след трилър в Рим

Изглежда така сякаш след 6 поредни титли на Италия ерата на черно-бяло господство може би се приближава към края си. Тревожните знаци не променят факта, че тимът на Масимилиано Алегри е основният фаворит за скудетото. Привличането на Федерико Бернардески, Матиа Де Шилио и Войчех Шчесни говори ясно за течащото подмладяване, а такъв процес никога не минава без сътресения. Доста анализатори на Апенините отчитат малкото опции в халфовата линия на Юве, което е още една предпоставка короната да се клати все по-видимо.

Прандели: Наполи не отстъпва по нищо на Юве

Сезонът в Италия е дълъг и ще предложи много шансове както пред фаворитите, така и в полза на преследвачите. Колегите от „Футбол Италия” направиха разбивка на 5-те най-възлови мача за Ювентус, които без съмнение ще окажат огромно влияние върху битката за титлата.

Ето ги и тях:

Милан – Ювентус (11-и кръг)
„Росонерите” пръснаха огромна сума пари за нови попълнения, а идеята е ясна – възвръщане на челната позиция в италианския футбол. Тепърва ще се види дали съставът на Винченцо Монтела може да бъде реален претендент, но сблъсъкът с Юве точно преди Вси Светии изглежда безкрайно интригуващ.
Бонучи ще има възможност да се изправи срещу бившите си съотборници, а преди това вече ще са минали цели 10 мача от първенството, т.е. съотношението на силите малко или много ще бъде ясно. Не бива да има и най-малко съмнение, че „Сан Сиро” ще бъде като къкрещ вулкан за пристигането на шампионите.

Наполи – Ювентус (15-и кръг)
През последните 2 сезона неаполитанци се оформиха като един от главните преследвачи на Юве. В едно лудо трансферно лято те успяха да запазят солидната основана на своя състав. Феновете в Неапол още не са простили на „изменника” Гонсало Игуаин след трансфера му миналото лято, а случаят ще бъде идеален „везувиани” най-сетне да отправят истинско предизвикателство към „бианконерите”.
Отборът на Маурицио Сари по традиция играе слабичко в Торино, но през миналия сезон на своя „Сан Паоло” стигна до реми 1:1, а също така спечели с 3:2 в полуфиналния реванш от Купата на Италия.

Ювентус – Интер (16-и кръг)
Само седмица след сблъсъка с Наполи идва ред и на Интер. Декември изглежда като решителен месец за момчетата на Масимилиано Алегри.
През сезон 2016/2017 с Лучано Спалети начело Рома стигна до второто място, като в 36-ия кръг победи Юве по категоричен начин с 3:1. Вече на пейката на „нерадзурите”, специалистът ще се надява на подобен резултат в първото си Дерби на Италия.

Ювентус – Наполи (34-и кръг)
Ответният мач между двата тима е орисан да бъде зрелищен, а развитието на сезона до април може да го натовари с още по-голямо значение. Ясно е, че „бианконерите” имат големи амбиции по отношение на Шампионската лига, а първите полуфинални мачове в нея са насрочени за 24-и и 25-и април.
Наполи ще гостува на шампионите преди тези дати (разбира се, има я и вероятността „везувиани” също да бъдат замесени в ШЛ), като в предния кръг ще се е изправил срещу Интер. На този етап от сезона Юве ще разчита все още да е в битката за всички налични три трофея, а ако това е така, то финалът на месеца ще бъде много труден за торинци.

Рома – Ювентус (37-и кръг)
Предпоследният кръг в калчото изправя „старата госпожа” срещу още един потенциален претендент за титлата. Юве претърпя крахове в последните си две гостувания на „Олимпико” в шампионата, а не е изключено в този късен етап „джалоросите” все още да са вперили поглед към трофея.
Ювентус спечели Купата на Италия през последните три сезона, а финалът през 2017/2018 е насрочен в средата на същата седмица, точно преди мача срещу Рома.