Италианският футбол и в частност Серия А са разделени между тези, които вярват в рестарта и тези, които вместо това взимат под внимание по-песимистичен сценарий – да не се играе футбол през сезон 2019/20. Потвърждението дойде от вчерашната видео среща, в която президентът Дал Пино информира всички за заседанието с всички лиги ден преди това. Сблъсъкът между шефовете на клубовете се роди от това, че някои от тях са разрешили на футболисти да се приберат в страните си. Огънят бе запален от президентът на Наполи Аурелио Де Лаурентис, който бе подкрепен от този на Лацио Клаудио Лотито, но изпълнителният директор на Интер Джузепе Марота бързо отговори на нападките.

През тази седмица някои клубове предложиха кампанията да бъде приключена като изтъкнаха подобна идея в интервюта пред медиите. Официално обаче лигата няма да заеме такава позиция, докато няма предписание от правителството. Защо? Защото има залог парите от телевизионните права, които са продадени преди началото на сезона и сега са замразени по причина „за непреодолима сила“. Ако клубовете гласуват за спиране на първенството, преди правителството да е решило това, ще има обвинение за неспазване на сделката от телевизиите предаващи мачовете от Серия А. Ожесточеният спор идва от това, че ще се приеме класирането преди пандемията причинена от коронавируса.

На вчерашната среща, разговорът на висок тон бе подплатен от изказването на президента на Наполи Аурелио Де Лаурентис, който косвено обвини Ювентус и Интер в това, че са разрешили на свои футболисти да се приберат в държавите си.

Джузепе Марота се почувства засегнат и се защити с тезата, че това е решението на правителството за спешни мерки. Клаудио Лотито също се присъедини към дискусията подкрепяйки Де Лаурентис. Лацио е един от клубовете, които искат шампионатът да се доиграе, защото имат огромния шанс да станат шампиони в края му. „Римските орли“ са подкрепени от вечните им съперници от Рома и Каляри. Но клубове като Сампдория, Дженоа, Бреша, Интер, Удинезе и Торино обмислят възможността до края на лятото да няма повече мачове. Президентът на Ювентус Андреа Аниели е на мнение, че и двете решения могат да бъдат взети на сериозно. От своя страна Болония, Милан и Сасуоло не искат нещата с рестартиране на първенството да се ускоряват, докато положението не е овладяно напълно. Трите отбора са от най-засегнатите райони в Италия.