На 5 февруари Кристиано Роналдо навърши 34 години. Изумителната му спортна форма продължава да впечатлява света. Въпреки напредналата си възраст, ефективността му пред противниковите врати не спада.

През лятото на 2018-а Кристиано осъществи най-големия трансфер за играч над 30 години, преминавайки от Реал Мадрид в Ювентус за 117 млн. евро.

Това нареди нападателя за втори път в Топ 10 на най-големите трансфери в историята, след като вече бе записал рекорд - с преминаването си от Манчестър Юнайтед в Реал за 96 млн. евро през 2009-а.

Роналдо

източник: Gulliver/GettyImages

Статистиката показва, че Кристиано е записал 968 мача в кариерата си - за Спортинг Лисабон, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид, Ювентус и националния тим на Португалия. В тях той има внушителните 688 попадения.

Той е носител на 5 "Златни топки" (наравно с големия съперник Лионел Меси) и на 5 купи в Шампионска лига - само на една зад рекордьора Франсиско "Пако" Хенто (6).

Кристиано е европеецът с най-много голове за националния си отбор (85), отстъпвайки само на иранеца Али Даеи (109).

5. Хеттрикът срещу Испания, На 16 юли 2018 година, когато светът се готви са гледа зрелището Испания  Португалия на Мондиала, Роналдо открадва шоуто. Срещата завършва при 3:3, а и трите попадения в полза на европейския шампион са дело именно на Роналдо. И двата състава стигат до осминафиналите на турнира, а там биват елиминирани съответно от Русия и Уругвай.

източник: Gulliver/Getty Images

Всяка следваща година е все по-успешна за Роналдо. Той има уникалната способност да решава най-големите мачове, да е там, където трябва, в най-възловите моменти. Да бъде лидер, когато напрежението е смазващо, а очакванията са прелетели стратосферата.

В историята на спорта е имало наистина страховити имена, които са разбивали рекорди, превръщали са само себе си в конкурент за повече -  Карл Люис, Юсеин Болт, Роджър Федерер, Леброн Джеймс, Мохамед Али, Майкъл Фелпс.

Всички те могат да претендират за званието "Най-велик атлет в спорта". Имат право и аргументи. 

Кристиано Роналдо

източник: Gulliver/Getty Images

Във футболa дебатът е открит. Роналдо или Меси. Две парадигми в масовата култура, достигнали невъобразими висоти. Традиционалистите пък биха казали, че Пеле, Марадона и Кройф нямат равни на себе си. 

Почти невъзможно е да се правят сравнения, защото просто няма да има едно правилно мнение.

За своите 34 години обаче Кристиано Роналдо е създал такава аура около себе си, че има право да се нарече Най-велик атлет в спорта. Ето и някои аргументи подкрепящи това мнение:

Спортно дълголетие и постоянство

Средностатистическият футболист играе на най-високо ниво между 5 и 7 години. Роналдо е на върха вече повече от 15 години. 

Кристиано Роналдо - Юнайтед Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Още с трансфера си в Спортинг Лисабон на Роналдо му бе предрешено да бъде един от най-големите. На 34 години португалецът не е свалил този си ореол. 

Много са малко спортистите останали на най-високо ниво в такъв период. След като спечели първата си "Златна топка" и Шампионска лига (2008 г.) с Манчестър Юнайтед, Кристиано премина в Реал.

За 9 години там той се превърна в най-големия голмайстор в летописа на клуба (450 гола), печелейки 4 купи в Шампионската лига, както и нови 4 "Златни топки". 

Така той успя да се превърне в символ на най-големия голмайстор в света - средно по 50 гола на сезон. В Реал той успя да прескочи Лионел Меси и Раул Гонзалес, ставайки и най-резултатният стрелец в Шампионската лига -  със 121 гола.

2. Кристиано Роналдо (2009/10) за 94 милиона евро от Манчестър Юнайтед в Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Въпреки че е играл в 4 професионални лиги в Европа - 3 от най-силните (Англия, Испания и Италия), Кристиано вече се е отчел с трофей във всяка от тях. Още в първия си сезон в Серия А Роналдо вече е лидер при голмайсторите (17 гола към 22-ия кръг), водейки Ювентус към 8-то му поредно "Скудето".

Невиждана мотивация и желание да се подобрява

Кристиано Роналдо е спортистът, който всеки ден върви напред в развитието си. Без значение от капацитета на своя талант, той просто работи, работи, работи...Всеки ден тренира здраво, без да се задоволява от постигнатите резултати - дали във фитнеса, в плувния басейн, или на тренировъчното игрище.

Кристиано често тренира по три пъти на ден, правейки почти същото, което и преди 10 години. Желанието да се развива всеки ден е една от причините той да е играчът взел "Златната топка" след най-дълъг застой - 5 години между първата и втората (2008 и 2013, плюс 2014, 2016, 2017 г.).

Роналдо

източник: Gulliver/GettyImages

Тази "пауза" между първите си двете отличия прави Роналдо човек, който не се примирява със статуквото и иска да мести пластовете.

Десетки треньори са споделяли отдадеността и желанието за работа на португалеца.

Бившият му съотборник в Манчестър Юнайтед Карлос Тевес пък разказа как веднъж е отишъл на тренировка с 1 час по-рано, но Роналдо е бил там и тренирал. Тевес решил да експериментира, като на другия ден отива 2 часа преди заниманието. За негова изненада Роналдо отново бил там, макар и сънен.

Голям лидер 

Вече стана дума, че Роналдо е човекът, който може сам да спечели най-големите мачове.

Въпреки че напусна рано финала на Европейското първенство във Франция (Португалия - Франция 1:0), той бе най-важната фигура по пътя на "мореплавателите" към футболното "Ел Дорадо". 3 гола и магнетичен принос за играта на тима. 

Роналдо

източник: Gulliver/GettyImages

Кристиано е решавал финалите в Шампионска лига през 2014 г. (с вкарването на последния гол за 4:1 срещу Атлетико Мадрид), през 2016 г. (с вкараната последна дузпа при наказателните удари срещу Атлетико, 1:1 в редовното време) и през 2017 г. (с двата си гола за успеха над Ювентус с 4:1). 

Той успя да донесе и първия трофей на Жозе Моуриньо начело на Реал - с гола си срещу Барселона във финала за Купата на краля (1:0) в продълженията на мача.

Вкарва и гол за Манчестър Юнайтед във финала на Шампионска лига с Челси в Москва през 2008 г. (1:1, победа за Юнайтед с дузпи), въпреки че след това пропуска своята дузпа при наказателните удари.

Роналдо

източник: Gulliver/GettyImages

Освен с цялостния си голов принос в хода на сезоните, Роналдо е реализирал множество важни попадения, които са помагали на отборите му да продължават напред или да печелят големи трофеи. 

Завършен футболист

Кристиано има всичко, за да се нарече завършен футболист. Силни два крака, унищожителен удар с глава, комбинативност, спринт, който му позволява всяка година да чупи рекорди за скорост, физическа здравина, емблематична стрелба от свободни удари.

Роналдо

източник: Gulliver/GettyImages

Глобална икона

На Кристиано Роналдо са кръщавани летища, посвещавани са статуи, модни марки, главни страници на най-четените списания в света, песни.

Неговото комерсиално "CR7" е световен бранд, който се разпознава във всяка точка на планетата.

Роналдо е спортистът, дарил най-много за благотворителност - над 11 млн. евро, като е на върха на класацията на "DoSomething" пред кечиста Джон Сина и тенисистката Серина Уилямс.

Роналдо

източник: Gulliver/GettyImages

...................................

Кристиано Роналдо е постигнал почти всичко в своята футболна кариера - без световна титла с Португалия. Той обаче има огромно влияние над спорта с изумителното си желание да се развива, въпреки че е на върха и сякаш вече няма какво повече да постига.

Един от най-големите атлети. Може би най-големият. 

Роналдо

източник: Gulliver/GettyImages