Италианската  Серия А стартира днес. Стартира разцъфнала!. Тя притегли в пределите си един от най-великите играчи в историята – Кристиано Роналдо. След 9 опустошителни години и 450 попадения за Реал Мадрид (рекорд в историята на клуба), Великият магистър на Ордена на „Головете“ потегля към ново приключение. Кристиано напусна испанската земя, в която помете рекордите и създаде свое собствено поле на съществуване.

Съперничеството му с Лионел Меси се превърна в социална парадигма, в догма за масите, които гледат футбол. Меси и Роналдо изведоха играта до висотите на битка между Кронос и Зевс, а „Ел Класико“ стана мачът, в който са приковани очи от всяка точка на планетата. До това лято обаче, когато Кристиано премина при богаташите от Ювентус за 117 млн. евро.

Шампионатът на Апенините не е имал „Златна топка“ от Кака през 2007 година. След 11 години обаче, италианците отново могат да ликуват смело, защото един от писарите на съвременната футболна история е на тяхна територия.

Ювентус

Може ли с идването на Роналдо Юве да уплътни сезона си с един митичен требъл за поколенията, за пълна доминация в Италия и Европа? Огромен плюс за торинци ще бъде и имиджовият тласък, който ще даде Роналдо на клуба. Популярността на отбора в социалните мрежи расте мълниеносно, след като броят на последователите им в Instagram се увеличи с 3,5 милиона, в YouTube - с 520 000. В Туитър Ювентус вече има 344 000 нови почитатели. Също така само в първите 24 часа от обявяването на трансфера в Италия бяха продадени 520 хиляди фланелки на играта – и всичко това заради „господаря на наказателното поле“ Кристиано.

Дори на 33 години той е грандоманска заплаха за всяка защита, за всеки отбор. Удар, пласиране, огнено присъствие в наказателното поле – Кристиано има от всичко.

Може би преминаването му е шокиращо за мнозина, но то има своите рационални корени. Данъчните в Испания погнаха сериозно португалеца в последно време. Той се отърва само с плащането на малко над 16 млн. евро, но сякаш това е една от причините да напусне Иберия. Непрекъснатите търкания по новия договор (който така и не бе подписан) с Флорентино Перес също изиграха роля при решението на Роналдо. Желанието за доказване на още една кралска територия във футболно отношение (след Англия и Испания), каквато е Серия А, си е още един стимул за играча.

В спортен план португалецът продължава да е на най-високо ниво, въпреки напредналата си възраст. Да, Зидан успяваше да го съхрани за най-големите мигове, като го оставяше извън групата за двубои като тези с Еспаньол и Леганес, но Кристиано бе там където трябва когато трябва. Може би ролята на Алегри трябва да е същата, ако треньорът иска 5-кратният кавалер на „Златната топка“ да бъде най-силен във великите мачове.

Отиването на Роналдо в Торино означаваше, че водещият футболист в атаката на „бианконерите“ Гонсало Игуаин вече няма място сред 11-те на Юве. Това го принуди да търси късмета си в Милан – аржентинецът премина под наем за 21 млн. евро с опция за откупуване през следващото лято (плюс още 42 млн. евро.).

Роналдо не е единственият, който пристигна в Торино през това лято. Германският полузащитник Емре Джан отива на „Алианц“ със свободен трансфер от Ливърпул. Шампионите на Италия вече купиха Леонардо Бонучи като част от голямата размяна в местния футбол – Матиа Калдара и Гонсало Игуаин в Милан. Митичният вратар Джанлуиджи Буфон си тръгна след 17-годишен престой и над 500 мача за клуба, поемайки към ПСЖ. Това обаче едва ли ще окаже някакво влияние на ентусиазма на тифозите, които вече имат своя нов тотем.

На хартия Юве е най-добрият отбор в Италия - с най-голяма дълбочина и най-сериозни единици – като класа и качества. С играчи като Миралем Пянич (който преподписа своя договор), Сами Кедира, Блес Матюди, Дъглас Коста, Паоло Дибала и Роналдо се очаква отборът да доминира и през този сезон над останалите си конкуренти.

Ювентус обаче е има ребус за решаване? Клубът сякаш трябва да приоритизира спечелването на Шампионската лига, тъй като вече се провали в последните си три опита от новия век – 2003, 2015, 2017г., а музеят на тима станат тесен за титлата от италианския шампионата. Ювентус обаче може да играе на няколко фронта. С „мореплавателя“ Роналдо начело корабът изглежда направо внушително и може да преплува „Седемте морета“ на един дъх.

Миланските противници също имаха доста работа през лятото. „Росонерите“ привлякоха Гонсало Игуаин и хърватския бек Иван Стринич, както и енергичните Самуел Кастийехо и Диего Лаксалт. Милан сякаш е доста по-стабилен със новите си собственици. Бившият главен изпълнителен директор на италианската енергиен гигант Eni Паоло Скароло е новият президент на "росонерите". 71-годишният бизнесмен, който ръководеше компанията от 2006 до 2014 г., оглавява американския хеджфонд "Елиът мениджмънт". Именно тази компания в момента управлява 18-кратният шампион на Италия, след като китаецът Юнхун Ли не успя да върне заема, който фондът му отпусна при закупуването на клуба от Силвио Берлускони през 2017 г.

Пристигането на легендата Паоло Малдини и бразилеца Леонардо също ще донесат повече организация в клубната политика и ще оставят страстния Дженаро Гатузо да развива започнатия проект спокойно. Милан изглежда забравил за несгодите около китайските собственици, които объркаха каквото можаха.

Интер пък си осигури услугите на Раджа Наинголан, който в последните години бе един от наистина силните халфове в Серия А с тима на Рома. Тимът също привлече и хърватина Шиме Вършалко под наем от Алетико Мадрид, холандския защитник Щафан де Врай от Лацио, както и нападателя от Монако Балде Кейта. Всички тези покупки могат да направят „нерадзурите“ един от основните претенденти за трона на Юве. Силната селекция на Интер ще им помогне да стигнат далеч и в Шампионска лига, където спечелиха място по драматичен начин в последните секунди на миналия сезон.

Клубът все още не продава Мауро Икарди на Реал Мадрид. „Императора“ на италианския футбол вкара цели 29 гола през изминалия сезон на „Меаца“. Ако запази форма, аржентинецът, който е отхвърлян нагло от националния отбор, може да поведе тима от Милано към яростен дуел с хегемона през идната кампания.

Наполи притисна максимално „бианконерите“ през миналия сезон, като се превърна в единствения отбор в историята, спечелил повече от 90 т., но не станал шампион. Авангардният стил, с по едно докосване и интензивно преливане от едната в другата половина, на Маурицио Сари вече го няма на „Сан Паоло“, след като бившият финансов сътрудник пое Челси. На негово място застана трикратният носител на Шампионската лига Карло Анчелоти, който трябва да продължи да отключва потенциала от налични възможности на Дрийс Мертенс, Лоренцо Инсиние и легендата Марек Хамшик. Неприятното за Наполи е, че Сари дръпна със себе си  бразилеца Жоржиньо, което ще отнеме от идеите и визията в центъра на терена.

Много фенове се опасяват, че с идването на Анчелоти, Наполи не прави стъпка напред, а напротив. Неговият по-консервативен футбол сякаш плаши „тифозите” в Неапол, тъй като отборът ще загърби атрактивността и магията си, създадена от Сари в последните три години.

Рома още опитва да награди над прекрасното трето място от миналия сезон, в който също достигна и до полуфиналите в Шампионската лига. Ченгиз Юндер е новозаблестелият диамант за „вълците“, който направи някои паметни представяния през пролетта. Опитният Хавиер Пасторе също ще добави допълнителна магия в действията на момчетата от червената част на Вечния град. Алисон вече го няма под рамката, но Робин Олсен има перспективите да го замести. Французинът Стивън Н‘Зонзи също пристигна през това лято в тима на атрактивния Еусебио ди Франческо.

Лацио и Милан останаха в зона Лига Европа. „Римските орли“, начело със своя симпатичен наставник Симоне Индзаги, са готови да изненадат всеки един. Имат изключено прятен за гледане стил на игра, бързи играчи и усет към действията пред противниковата половина. Лацио успя да задържи звездата Сергей-Милинкович Савич, което е огромен плюс за тима. Той носи креативността и опциите в атака.

Емполи се завърне в елита на Италия през този сезон след година в Серия Б. Бившият треньор на Рома Аурелио Андреадзоли вече изведе тима до внушителните 13 точки преднина на върха във втория ешелон през миналия сезон и сега, чрез новите покупки Лука Антонели и Матиас Силвестре, се надява, че тимът ще замрази елитния си статут. Емполи обаче загуби основния си нападател – Франческо Капуто (отиде в Бреша), който изстреля флорентици до промоция със своите 27 гола.

Един от най-традиционните и атрактивни отбори – Парма, отново започва приключението си в елита. След като бе само на 10 минути от това да фалира през 2015 г., сега Парма отново ще играе на най-високо ниво. Пармалатите, водени от своя опитен боец 40-годишния Алесандро Лукарели, си осигуриха промоцията в последния ден на миналия сезон, когато победиха Специя. В състава им личат познати имена като Бруно Алвеш, Джонатан Биабиани, Федерико Ди Марко и Алесандро Бастони – всички бивши играчи на Интер.

Римският Фрозиноне победи на два пъти Палермо, за да си осигури връщането в Серия А. Те прекараха само един сезон в долното ниво, след като отпаднаха през 2015/2016 г., финиширайки 19-ти. Кротоне, Верона и Беневенто потънаха към втория ешелон през миналия сезон. СПАЛ е единственият качил се отбор отпреди година, който задържа елитния си статут.

Серия А се завръща. Първият двубой на шампионата е кръщенето на Роналдо – Ювентус гостува на Киево.

Светът ще се върти около Кристиано, погледите са насочени към него, а следователно и към италианското първенство. Серия А сякаш позагуби блясъка си в последните години, заради „Калчополи“ и малката си конкурентноспособност, но сега вля нов живот във вените си. Италианският футбол спечели много от Кристиано. И ще печели още.

Феновете на Юве са в нематериалния свят на блаженото щастие. Тяхната любовна афера с Кристиано започна още след онази задна ножица именно във вратата на Буфон преди няколко месеца, а сега намира своя сюблимен миг. „Тифозите” се бяха хванали за главите при пристигането на португалеца на летището. Невярвайки, непроумяйваки какъв дар им е отредила съдбата.

Можеха да изрекат само едно трескаво: Мама мия, Кристиано, обичаме те!