Младата звезда на Ювентус Мойс Кийн призна как е трябвало да проси, взема на заем и краде, за да може да следва футболната си мечта. 

Кийн се утвърди като важен играч както в клубния си Ювентус, така и в италианския национален отбор през този сезон. 
19-годишният се върна към трудностите, с които е трябвало да се справя в детството.
“Веднъж бях толкова отчаян да играя футбол, че се наложи да открадна топка от свещеник“, признава младежът пред италианската преса.

“Израснах в Асти, близо до Торино. Ако някой искаше да играе в нашия квартал, винаги можеше да се намери футболна топка в офиса на свещеника в ораторията близо до нашата къща“, обясни Кийн. 
“Свещеникът беше добър човек, който пазеше всички топки в чекмедже. Но имаше една подробност - той никога не го заключваше. Така че всеки път, когато губих собствената си топка - може би защото я бях изритала над ограда - щях да се промъкна в ораторството, да изчакам свещеника да се качи горе и след това да вземе топка от чекмеджето му“, продължи разказа си италианският национал.
 
“Когато пораснеш в Асти се нуждаеш от футболна топка по всяко време. Играехме футбол на асфалтов терен зад църквата. Шестима срещу шестима. Всеки играч трябваше да плати 10 евро. Трябваше да прося, да искам на заем, да крада и да спестявам цяла седмица, за да мога да си позволя тази сума“ разкри играчът. 

“Печелившият отбор вземаше цялата сума. Беше битка всяка седмица. Така се научих да играя футбол. Тук започна моето пътуване. Когато играеш подобен футбол, се научаваш да играеш с глад. Научаваш, че футболът, като живота, има възходи и падения. Понякога отбелязваш в последната минута на играта и печелиш по 60 евро за всеки в отбора. Понякога не го правиш“, спомня си Мойс Кийн. 

Футболистът на “Старата госпожа“ сравни и мачове от детството си с тренировките с бело-черния екип. 

“Когато израснеш, правейки „мрежички“ срещу хора, които играят за пари, да го направиш срещу Киелини не изглежда толкова страшно. Разбира се, това не е вярно – много е страшно всъщност. Все още имам белег на глезена си от последния път, в който го опитах срещи Киелини. Той е лош човек“, шегува се младият нападател. 

“Едно време бях толкова отчаян да играя футбол, че крадях от свещеник. И аз благодаря на Бога всеки ден, че съм го правил“, завърши Кийн.

Автор: Емануил Тодоров