От 24 декември до 2 януари всеки ден Gong.bg ще ви представя спортната и футболна 2010 през погледа на екипа на Гонг.

Какво мисли Томислав Русев за любимата му Барса? Успешна ли е годината на Левски според Вальо Грънчаров? Какво е нивото на българското първенство според Ники Александров? Защо Англия се издъни на Световното според Пламен Иванов?

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте всеки ден в 11 часа. Въпросите задава - Гонг! Отговорите дава - Гонг!

1.Достатъчно добри ли бяха Манчестър Юнайтед през 2010 година?

Не! Разбира се, че отборът не бе достатъчно добър. След като в края на миналия сезон не бе спечелена нито Висшата лига, нито Шампионската лига. Както през изминалия сезон, така и през настоящия, Юнайтед не показва бляскавата игра на един истински шампион, който не оставя шанс на противниците си. Позитивното е, че отборът започна да върви и да взима победи и без звездата от миналата кампания Уейн Рууни. А това, колкото и да е неприятно на една част от феновете, се дължи на Димитър Бербатов. И все пак в края на годината „червените дяволи” са първи в класирането в Англия, с мач по-малко от втория. Селекцията на сър Алекс Фъргюсън си осигури място във фазата на директните елиминации в най-силния клубен турнир в Европа. Феновете на Юнайтед имат поводи за оптимизъм.

2.Какво мислиш за Уейн Рууни и ситуацията преди подписването на новия му договор?

За да съм напълно честен, не знам какво точно да мисля. Последният футболист на Юнайтед, от който съм очаквал да извива ръцете на клуба за пари, бе Рууни. Но и както сър Алекс Фъргюсън не веднъж е споделял, силата на мениджърите над играчите е изключително голяма. По-интересно ще е бъдещето на Рууни, след като подписа договора, и дали то е свързвано с „Олд Трафорд”. Не си спомням Фъргюсън да се е оставял да бъде разиграван от някой свой футболист. Само времето ще покаже, дали Юнайтед не подписа нов договор с Рууни, за да може да го продаде на сметка, ако не през зимата, то през идното лято. Защото това е напълно възможна развръзка, така бе с Кристиано Роналдо.

3. Как виждаш в края битката за титлата в Премиършип през настоящия сезон?

Това е въпрос, чийто отговор трудно може да се даде през зимата. Засега, като че ли, Юнайтед показва най-голямо постоянство в представянето си. Все пак „червените дяволи” нямат загуба от началото на сезона във Висшата лига. Ситуацията с Челси пък, към момента на този отговор, далеч не е изяснена – ще остане ли Карло Анчелоти, или пък ще бъде уволнен. Тепърва ще се види дали Арсенал тази година ще успее да запази добра форма от началото на кампанията, или както обикновено ще спука гума и ще заеме я трето, я четвърто място. Интересно е и при Манчестър Сити. Един от Роберто Манчини и Карлос Тевес твърде вероятно ще си замине в скоро време. Вижда се обаче, че и богатите също плачат, а една загуба като тази от Евертън е поредното доказателство за това. Ако отборите продължат да се представят по начина, по който го правят до този момент, то логиката сочи, че Юнайтед ще е шампион. Пропускам да включа Ливърпул в борбата за титлата тази година. „Червените” вероятно ще бъдат претендент, но следващия сезон.

4.По-добър ли бе Бербатов тази есен в Юнайтед спрямо миналия сезон?

Не очаквах такъв въпрос. Но мисля, че само слепец не би оценил, че Бербатов е много по-добър тази есен, в сравнение с миналия сезон. И не става дума само за трите парчета във вратата на Ливърпул, както и рекордните пет срещу Блекбърн. В смисъл, това са неща, които влизат за винаги в историята на Манчестър Юнайтед и английския футбол. Като цяло обаче Бербатов изглежда променен на терена. Много по-активен е, а и съотборниците му комбинират повече с него. За съжаление обаче все още не може да покаже онова постояннство, което всички фенове на Юнайтед искат да видят. Дори сър Алекс може би няма обяснение защо се получава така. За съжаление се запазва и тенденцията шотландецът да не разчита на Бербатов за някои от най-важните мачове, както бе с Арсенал. Тепърва ще се види дали завръщането на Уейн Рууни ще помогне на българския нападател да запази головата си форма и да покаже повече постоянство.

5.Как ще коментираш решението му да се откаже от националния тим?

Много се изприказва по тази тема и все още няма еднозначен отговор или обяснение. В крайна сметка една голяма част от футболната общественост в страната го сриваше със земята, докато играеше с националната фланелка. Сега, като се отказа, поне аз не разбирам защо хората се занимават с него в това отношение. По-интересното е, че сега като го няма критиците ще трябва да си намерят ново жертвено агне. В първото се превърна Станимир Стоилов. Чакаме второто... Бербатов не е първият голям, който се отказва от националния, няма и да е последният. Когато разкрие конкретните причини за решението си, тогава ще може да се коментира повече. Разбира се, не се знае и дали сър Алекс Фъргюсън няма пръст в тази история. В Юнайтед националите се отказват един по един от представителните тимове на страните си..

6.Какво е бъдещето на националния отбор без Бербатов и с Матеус?

За да е по-философски поне този отговор, ще кажа, че е важно, че националният отбор има бъдеще. Независимо дали Димитър Бербатов е в него, или Лотар Матеус е начело. Със сигурност ако двамата работеха заедно, щеше да е по-добре. Едно от основните неща според мен е да се спре да се говори за националния отбор и Бербатов. Поне докато нападателят не реши да се насочи към треньорското поприще. Лотар Матеус не е светило като треньор. Какви ще са позитивите, които ще даде на представителния ни тим предстои да се види. Досега осезаема разлика в играта не се забелязва.

7.Как видя нивото на родния футбол през 2010?

Единствената светлинка бе представянето на Левски и донякъде ЦСКА в Лига Европа. Макар че се видя, че нивото ни в сравнение със средните европейски отбори не струва. Победата над Спортинг е престижна, но ако мачът бе с по-голям заряд за португалците, едва ли щеше да се получи този резултат. В А група има един проблем, от който родните футболисти и босове на отбори трябва да се оттърват, както и ние в медиите, донякъде. Става дума за коментарите по адрес на съдиите. Като редкатор в сайта имам известен поглед върху потока от новини по чуждестранните сайтове, а там парчета за нарядите на съдиите преди всеки кръг – просто няма. При нас е малко по-различно. Стане ли, да кажем, вторник следобед, всеки момент се чака някой да влети през вратата на сайта и запъхтян да се провикне – „Излязоха нарядите, излязоха нарядите”. В чужбина съдиите също бъркат. Но не може това да е универсалното оправдание на нашите отбори. Нека футболистите се научат да спират топката, да си я подават, да не лежат и да бавят времето, да спрат с евтините номера, а не да обясняват неуспехите си със съдията. Той не е виновен, че създават по положение и половина на мач пред противниковата врата.

8.Оценката ти за Мондиал 2010?

Силно разочарован съм. Най-вече от резачката, която удариха на Англия срещу Германия. Ако онзи гол на Франк Лампард бе зачетен, по съвсем различен начин щяха да се развият директните елиминации на Световното. Можеше дори да има и друг шампион на планетата. Но, уви.

9.Какво мислиш за връчване на домакинствата на по-следващите два Мондиала в Русия и Катар?

С две думи – политика и пари. Западните страни гледат по всякакъв начин да затоплят отношенията си с Русия, да приобщят руснаците към европейската, демократичната идея. Не с идеална цел, разбира се, а заради голямата енергийна зависимост. Даването на домакинството на Световните финали е поредният жест на добра воля от страна на Запада към Русия. Или поне това е една гледна точка. За Катар – парите играят най-голяма роля. Футуристичните проекти на катарците изглеждат наистина впечатляващо. Всъщност това е поредното доказателство, за навлизането на парите на богатите шейхове от Близкия изток на световната футболна сцена. Дали е за добро, ще се разбере в бъдеще.

10.Разви ли се за добро световният футбол през изминалата година?

Определено да. Намери се кой да разбие монопола на Барселона. Каталунците играят прекрсен футбол. Но Интер на Жозе Моуриньо бе глътка свеж въздух. Обвиняват португалеца за дефанзивната игра на „нерадзурите” под негово ръководство, но и това е част от играта. Както е тръгнало през новия сезон, отново няма да има кой да спре Барселона. И колкото и да е красива играта на селекцията на Хосеп Гуардиола, би било хубаво да се появи нов европейски шампион, който да покаже нещо по-различно.