Зимата настъпи. В този период най-едрият хищник в природата – мечката – се прибира в леговището си, за да започне своя зимен сън. В това състояние, познато още като летаргия, жизнените функции на звяра са сведени до минимум. Следва къса фаза, в която те се възстановяват и силите се възвръщат. Този процес изключително точно описва и представянето на Димитър Бербатов в Манчестър Юнайтед през 2009 година...

В изминалите 12 месеца с екипа на „червените дяволи” Бербо спечели Висшата лига, игра финал в Шампионската лига, вдигна трофея от Карлинг Къп и стигна до полуфиналите в турнира за ФА Къп.

Без съмнение пълноценен сезон за острието на Юнайтед – Бербатов се превърна в първия българин, покорил Англия. Уникалното за родните ни стандарти постижение. To обаче, като че ли остава в сянката на представянето на Бербатов на терена.

Юнайтед е клуб, за който спечелването на Премиършип не е изненада и предизвиква умерена радост. Феновете очакват да се случи. За това под светлината на прожекторите попадат качествата на играчите и раздаването им на зеления килим. Ниската резултатност – 9 гола прави оценките за играта на българина противоречиви. Той се нареди на второ място по асистенции във Висшата лига за изминалата кампания със своите 10. Феновете на благоевградчанина и на Юнайтед обаче така и не видяха големия мач на капитана на „лъвовете”, той не успя да блесне срещу някой от другите грандове в Англия.

За съжаление Бербо не спечели така желаната от него титла от най-силния клубен турнир в Европа. На финала срещу Барселона бе резерва, появи се в игра през второто полувреме, но не съумя да помогне на своите да се противопоставят на каталунската машина. „Дяволите” загубиха с 0:2. В двете полуфинални срещи с Арсенал българинът също не попадна сред стартовите единайсет, а влизаше в игра през вторите 45 минути. Може би Бербатов загуби благоразположението на сър Алекс Фъргюсън след безличното си представяне срещу Интер и след това в двубоя с Порто.

Един от най-разочароващите моменти от изминалата година за българина бе дузпата срещу Евертън в полуфинала между двата тима от турнира за ФА Къп. Тогава с изключително слабото изпълнение Бербатов си навлече гнева на феновете на шампионите, които бързо забравиха епизодичните му блестящи прояви. Тогава сър Алекс трябваше да положи доста усилия, за да защити своя любимец от медиите и критиците на играча.

Бербатов вдигна трофея от Карлинг Къп, но Фъргюсън даваше почивка на нападателя в двубоите от турнира и той нямаше преки заслуги за спечелването на това отличие.

След финала за Шампионската лига приключи първия сезон на Бербатов с екипа на Юнайтед. Българинът бе с моментни проблясъци. Спейки своя зимен съм, той се пробуждаше, разкриваше частично на какво е способен и след това отново изпадаше в летаргия. Критиците в Англия изтъкваха, и продължават да го правят, един от основните недостатъци на Бербо – той си позволява да проспива дадени срещи, позволя тези двубои просто да го подминат.

През лятото на 2009 година Бербатов изкара пълна подготовка под ръководството на сър Алекс. Нещо, което му липсваше преди първата кампания с шампионите. „Олд Трафорд” напуснаха Кристиано Роналдо (Реал Мадрид) и Карлос Тевес (Манчестър Сити). Все повече Надеждите на феновете на „червените дяволи” се насочиха към Бербатов, надежди, че той ще започне да вкарва така, както го правеше в Тотнъм, а дори и повече.

Въпреки това, новата кампания започна тихо за нападателя, изцяло в унисон с цялостното представяне на тима. За половин сезон и 15 мача Бербо записа едва 4 гола и 2 асистенции. Юнайтед влиза във фазата на директните елиминации, а българинът все още очаква своето първо попадение в Шампионската лига. Предстои му трудна задача, срещу италианския гранд Милан.

Първото си попадение за сезон 2009/10 Бербатов вкара при победата с 5:0 над Уигън. За втори път той се разписа срещу Сток Сити. Следващите два гола на нападателя бяха истински шедьоври – такива, каквито се очакват от футболист с неговата класа. Ножичен удар и попадение във вратата на Съндърланд. Страхотно овладяване и страхотен удар за гола срещу Блекбърн. Изключителни пробуждания на позаспалия у Бербатов голмайстор.

За съжаление, капитанът на България получи неприятна травма в коляното, в мача с Блекбърн, която го изкара от игра за около месец. Твърди се, че Бербо трябва да се подложи на операция. На този етап той продължава без медицинска намеса, а сър Алекс ще трябва да прецени кога ще е най-удачно да се лиши от услугите на нападателя. Очаква се възстановяването да продължи близо три месеца.

След получената контузия пък играта на българина пак влезе в обичайния си ритъм. Бербатов записа пълни 90 минути единствено в мача с Уулвърхемптън, когато не отправи нито един удар към противниковата врата, но записа красива асистенция за гола на Антонио Валенсия за 3:0. Въпреки това изглежда, че благоевградчанинът отново „заспа своя сън”, дошъл с настъпването на зимата.

Трябва да се отбележат постиженията на Бербатов и с екипа на националния отбор на България. Нападателят подобри рекорда на Христо Бонев за най-много голове с екипа на представителния тим и вече има 48 попадения. В личен план пък, приятелката на Бербо дари футболиста с дъщеричка на име Дея. Нападателят на „дяволите” бе определен и за Мъж на годината в България.

За календарната 2009 година Димитър Бербатов реализира скромните 11 попадения – 7 от изминалия сезон и 4 от началото на настоящата кампания. Постижение доста противоречиво за централния нападател на един от най-великите клубове в света. Феновете на тима и на самия футболист очакват от него да промени статистиката през втората половина от кампанията. Да започне да бележи така, поне както го правеше с екипа на „шпорите” – 23 гола в 49 мача (сезон 2006/07) и 23 гола в 59 мача (сезон 2007/08).

Привържениците на Юнайтед се надяват, че „Олд Трафорд” от леговище за зимен сън ще се превърне в арена за безброй паметни битки и подвизи на българина, както подхожда на всеки футболист, стъпил в „Театъра на мечтите”...