Манчестър Юнайтед катастрофира в Базел. Всъщност отпадането е съвсем очаквано. Защото тимът на Сър Алекс не е Манчестър Юнайтед още от финала на миналата Шампионска лига.

Очарован от непрестанните хвалби по свой адрес, Фъргюсън прилича на мениджър, който няма идея какъв е проблемът на отбора му и как да го отстрани. Ако не броим голеадата срещу Арсенал /тук вина май повече има винаги странния тим на Венгер/, „червените дяволи“ не знаят къде се намират и логично се размазаха след приземяване без парашут в Швейцария.

На Уембли през май Съра скандално се подигра на Бербатов. За да покаже на света, че само той може да махне от групата за финала голмайстора на Висшата лига. Юнайтед бе развинтен от Барса, но английските медии пожалиха мениджър и футболисти. Даже изглеждаха меки при жалкия вид на Юнайтед. Бяха дори доволни, че скъсваният от хули Бербатов е унизен.

Никой не се задълбочи във факта, че срещу Барселона Манчестър Юнайтед приличаше на парен локомотив от черно бял филм. А Бербатов си замълча като ощипана мома.

Шест месеца по-късно с лятна селекция отборът е жалък. Купи си вратар, който играе с крак, вместо да плонжира при центриране. Има защита, която и Васко Лукаев може да изклати. Половин дузина халфове се редуват титуляри, а всички тормозят топката с войнишки кубинки. В нападение Уейн Рууни си посади коса, но вкарва само на Колийн. Фърги налага млади ментенца като Уелбек и Македа, за да не играе Бербатов. Чичарито се контузи, а Райън Гигс е като призрак, откакто се разбра, че лъже жена си, докато релаксира в пищно деколте на компаньонка.

Резервите бяха още по-отчайващи и преди седмица паднаха от Кристал Палас за Карлинг, докато юношите на Барса изумиха света с класа срещу БАТЕ в Лигата.

Всъщност и Бербатов е контузен. Ама него никой не го и броеше за нещо сериозно срещу Базел. Никой английски таблоид не съжали за липсата на българина. Защото той все е послушко и си мълчи, докато Сън, Манчестър Ивнинг Нюз и компания му се подиграват.

Чичарито скъса връзка на глезена и напусна терена на секундата. Дни по-рано Бербатов стъпи накриво, контузи глезен, но доигра трийсетина минути до почивката. Можеше ли нашият да стисне зъби, да поиска инжекции, за да е поне резерва срещу Базел? Да надвие болката, да влезне в 60-ата миунта, да вкара един-два гола, да спаси честта на Манчестър Юнайтед и да стане най-после герой? Не знам. Бербатов и лекарите знаят.

Но в подобна ситуация на световното през 2006-та, аржентински вратар усети болка в китката и поиска смяна в инфарктен мач. Аржентина отпадна, а в самолета към Буенос Айрес Дон Диего Армандо Марадона каза, че в такъв момент не си на терена, само ако са ти отрязали ръката и докторът не може да я зашие до тъч-линията.

Може би нещо подобно са имали предвид и феновете, които поставиха в своята годишна класация Бербатов между премиера и момчето от Шипка, село Драгор.