Популярният български нападател от близкото минало - Валери Божинов, говори пред сръбската преса преди предстоящото дерби в страната между Партизан и Цървена звезда. Двата отбора се изправят в пряк спор за титлата на "Райко Митич" в съботния следобед от 18 часа.Разликата между двата белградски гранда на върха е точно една точка, като тя е в превес на "гробарите".

Според Божинов най-важно в тези мачове са "сърцето и топки" и недвижещата сила са парите.

„Вечното дерби не се играе, вечното дерби се печели. Това са едни най-горещите мачове в моята кариера. Не можеш да платиш за това. Ако имаш милиони и милиарди, това е безполезно. Не може да се купи. Това чувство не се заплаща. Трябва да имаш чест да играеш за Партизан или Звезда и да си част от дербито. Това е невероятно преживяване. Играчите живеят за такива мачове“, казва Божинов пред Sportal.rs.

„Най-хубаво е, когато играеш на пълен стадион, когато феновете реват от всички страни. Въпреки че мачът се играе на Маракана, моите „гробари“ ще са на върха и ще създадат истинска атмосфера. Знаеш ли какво казват, ти не си фен на Партизан, а обичаш Партизан! Ще има гробари с отбора 100%. Този отбор заслужава максимална подкрепа, феновете го виждат. Чудесно е, че стадионът ще бъде пълен. Най-важното е да няма проблеми по трибуните, феновете да направят празник, който да празнува цял Белград и цяла Сърбия. Вярвам в победата на Партизан“, заяви Божинов.

„Вярвам, че моят Партизан ще спечели! И ако не може да спечели, то поне няма да загуби. Ако го направим ще имаме +4 точки и ще сме много близо. Ще да получим крила да продължим сезона, вярата ще е още по-голяма и шансът за титлата да е същият“, допълва българинът.

„Партизан има големи финансови проблеми и всички го знаем. Но едно хубаво нещо, което Партизан има, малко други клубове имат - това е треньорът Дуляй. Той е луд! Положително луд“, казва Божинов.

„Хората казват, че черно-белите са късметлии. Не е късмет, а вяра. Работиш здраво, тренираш, играеш и накрая се отплаща по един или друг начин. Не е просто късмет. Ако оставите сърцето и душата си на терена, трябва да бъдете възнаградени. И за това, браво на Дуляй, той заслужава голямо уважение. В трудни условия, където вероятно играчите не получават редовно заплати, той държи всичко под контрол и ги мотивира. Той създаде страхотна връзка с тях и с феновете. Той заслужава отново да спечели дербито, да спечели титлата и да води Партизан в Шампионската лига. Пожелавам му го от сърце“, заключи Божинов.

"Вероятно качествата на играчите на Партизан не са толкова добри, колкото на Звезда, но момчетата показват пълна мотивация и отдаденост. Те доказват, че не е важно колко ти плащат, че е много по-важно да имаш по-г