Тук-там по някое време на някой сезон, се чуват изцепки, че Барселона били скучен отбор. Вероятно все пак се визира играта им. Преди години с онова прословуто тики-така, сега също нещо на мнозина им е скучно. Меси и той - бил един такъв тих, скромен - абе, скучна работа. Няма екшън, няма дивотии. Ей така обаче, скучничко Барса за има-няма десетина години се наредиха сред най-големите грандове в европейския клубен футбол, трупайки четири трофея от ШЛ. Хм, като се замисля, вярно че го има елемента на липса на много изненади.

Това са разсъждения за наивници. За тези, на които им е трудно да преглътнат, че каталунците имат шанса от дълги години да приитежават невероятни играчи, на които този тим им пасва идеално. Естествено, подобна доминация винаги ражда и върли противници. Но да ми говорите за скука? Я вижте снощи? След мача, Шави "глътна" топката, с нея се яви пред Платини, после се разхождаше навсякъде този начин - с коремче-топка.

Но не, нищо не можеда се сравни с моя нов любимец Пике. Класически идиот, в добрия смисъл на думата, ако това изобщо е възможно.

Поред - първо, всички вече са се насочили към стълбите, които трябва да изминат за да стигнат до мястото за награждаване. Отборът на Барселона се е строил, за да направи шпалир на загубилите Ювентус. Церемонията по награждаването започва. Но в същото време Жерар изтичва до сектора с фенове на Барселона на Олимпиящадион и започва трескаво да издирва подходящо знаме. Намира го - такова с цветоветее и на Каталуня. Притичва, вече бързо, защото видимо закъснява, и го забива в централната точка на терена. Великан! Публиката естествено го приветства, това е действие, което победителите винаги харесват.

Ако търсите още аналогии - особено, пък когато се случва именно в Берлин. Преди 70 годиини едни други хора, забиха един друг флаг върху Райхстага. Но да не се отплесваме. 

Вече станах фен на Пике. Но шоуто му не спря дотук. Предстои най-голямото, което вече не убягна от камерите. Купата е връчена, общата снимка направена, предстои обиколката пред феновете, най-якият купон на стадиона. Всички са във вихъра, но не и Жерар Пике. Той стриктно и методично започва с малка ножичка да си изрязва мрежата на вратата откъм сектора на испанците. Там, където влязоха две от трите победни попадения. Съотборниците му дивеят с Петата в ръце, Пике си реже с ножичката. Реже ли, реже. Тотално игнорирал случващото се.

Жерар Пике

източник: Gulliver/GettyImages

Тв-режисьорите са в пълен амок - радостта на играчите ли да следват, там Шави с топката, Неймар с някакви превръзки - пълна дандания или Пике с дебилното му изрязване на мрежата. Шегуваме се от трибуните, че сигурно е обещал на Шакира да й напраави хамак от нея. Накрая под бурни аплодисменти трофеят е взет. И точно, когато си мислиш, че вече ще се втурне да се включи в купона, Жерар Пике отива на един от страничните сектори и започва спокойно да си разговаря с хора от трибуната. Дори не в сектора на Барса! Нещо си говорят там, може и да са били негови познати, но едно 5-6 минути си приказваше. И то купона вече приключи. Пике - завинаги песонален фен му станах, поради  тоталното чувство на солов избор, импровизация и решимост в намеренията, проявено в сюблимен момент! Солов играч, нестандартен тип! Е, ако с Барса е скучно - здраве му кажи!

Иначе какво за мача? Едните, по-добрите, почват с бърз гол, после успиват лекинко. Другите се втурват, жилите им ще изскочат, зор, зор, та накрая с триста зора успяват да изравнят. После пак зор и изведнъж с една атака и нов гол другите, по-добрите тотално те пречупват духом. Накрая те довършват! Това е - Барселона е абсолютния господар в момента в Европа и много, много няма какво повече да се добави по този въпрос. 

Берлин изпрати своята емоция, арената бе доста по-различна от многото предишни. Стадионът със своето историческо наследство, с характерния си строг облик. Настръхваш като погледнеш двете входни кули със стоящия отгоре олимпийски символ с петте кръга и как под тях е протичал Джеси Оуенс, онзи тъмнокожия, грабнал четири златни медала под носа на Хитлер през 1936-та. Велика история!

А знаете ли, тогава кой друг град е бил съперник на Берлин като кандидат за Олимпиадата? Барселона. Тогава каталунците не са успели да спечелят домакинството. Може би и заради това, съдбата сега нареди пъзела, като им позволи да завземат Берлин с футболни средства. А може би и най-вече, защото имат в състава си Меси, Суарес, Иниеста, Неймар и останалите. А да - и Пике! 

Ники Александров, пратеник на Gong.bg в Берлин