Мануел Фернандеш е един от най-ценените и изтъкнати футболисти на Спортинг Лисабон. Той играе 12 сезона за „лъвовете“ и е на второ място по голове и мачове в клубната история на един от трите португалски гранда. Вчера Фернандеш се видя със Станимир Стоилов в Лисабон и му пожела успех с Астана срещу Бенфика. Познанството между двамата датира от преди 20 години, когато Фернандеш е треньор на Мъри в Кампомайорензе.

Часове преди двубоя Бенфика – Астана, Дарик радио и Gong.bg се свързаха с легендата на Спортинг, който даде интервю, в което сподели впечатленията си от Стоилов.

- Г-н Фернандеш, какво мислите и си спомняте от времето, когато работихте със Станимир Стоилов? Какъв футболист беше той?

- Първо ще ви кажа, че преди да работя със Стоилов, аз работих с друг българин в отбора на Витория Сетубал. В моят отбор беше Стойчо Младенов. Много харесвах формата му, а начина на игра. Исках да уговоря футболист с подобни характеристики като неговите. Гледах видео с изявите на Стоилов и го взех при мен в Кампомайорензе.

- Тази вечер Стоилов има мач в Лисабон срещу Спорнинг, но вече като треньор на Астана. Какви са шансовете му?

- Много трудна задача. Аз мисля, че Бенфика е по-силен. Това е клуб с много голям международен опит. Възможностите на Астана са много малки преди този мач, ще е трудно. В Шампионската лига обаче играят винаги големи отбори. Бенфика е голям отбор и е сред топ тимовете в Европа. Астана за първи път влиза в Шампионската лига, така че смятам, че Бенфика е много по-силен и очакванията са да спечели.

- Вярно ли е, че сте провели среща със Стоилов в Лисабон и как мина тя?

- Ние със Стоилов се видяхме вчера. Имахме много време, за да поговорим. Разговаряхме за неговия живот, за моя - също, много приятен разговор се получи. Почувствах се много добре, че той се чувства отлично, развива прекрасна треньорска кариера. Когато той беше мой футболист, демонстрираше лидерски качества. Той беше лидерът на отбора ми на терена. Пусках го в стратегическа зона на терена, защото там исках да имам лидер. Останал е такъв и след като са минали 20 години.

- Какво знаете за треньорската му кариера, следите ли пътя му?

- Запознат съм, че стартира много силно в България. Там става шампион два пъти с Левски. Представя се добре и в Европа. Сега в Астана отново успява да стане шампион и да пробие. Има успехи в Левски, а сега и успехи с Астана. Мисля, че в бъдеще ще му предстоят още успехи. Той работи добре и печели.

- Продължава ли да говори добър португалски?

- Да, да, да...Някои думи му бягат, но се справя много добре. Все пак са минали 20 години от тогава. Мисля, че той има дъщеря, която ако не бъркам е родена в Кампо Майор. Тя е родена в Португалия, значи си я смятаме за португалка. Това е причината той да обича много Кампо Майор. Този регион е много интересен. Не е голям, всички се познават, като едно семейство са хората в този край. Хората там са много топли и това те печели лесно.

- Г-н Фернандеш, вие сте легенда на Спортинг. Можете ли да ми кажете вашето мнение за българина Симеон Славчев, който доскоро беше във вашия клуб?

- Знам го Славчев, защото той тренира тук, но често го преотстъпваха. Сега го преотстъпиха отново, мисля че в Кипър. Тази практика не му помогна да се адаптира много добре. Португалският футбол е много по-бърз, нашият футбол оказва голям натиск. Това мисля, че го затрудни, но той е един футболист с много добри качества. Това е един можещ футболист и се надявам през следващия сезон, когато се върне от наема, да ни го покаже.

- За финал искам да ви попитам за вашите фаворити в Шампионската лига, която почва тази вечер?

- Тази година е както всяка друга. Винаги имаме два или три отбора, които са фаворитите. За мен сега са Байерн Мюнхен, Реал Мадрид и Барселона. След това виждам и други силни отбори, но отпред са тези трите – Байерн, Реал и Барселона.