По традиция месец май е сред най-интригуващите за Шампионската лига. Обикновено по това време от годината става известен новият шампион в най-авторитетната клубна футболна надпревара на Стария континент. Настоящият сезон е различен в това отношение. Двамата финалисти Реал Мадрид и Ювентус ще спорят за трофея в началото на юни (3-и), когато ще настъпи развръзката.

Поглед назад във времето обаче ни връща на един паметен за Кралския клуб финал срещу същия съперник и в същата надпревара. През 1998 година на днешния 20 май пътищата на „белите“ и „бианконерите“ се пресичат в решителния мач в Амстердам.

Битката между двата колоса на европейския футбол не е много зрелищна. Мадридчани обаче, водени тогава от Юп Хайнкес успяват да подчинят „Старата госпожа“, в чиито редици тогава играе актуалният им треньор Зинедин Зидан, и да вдигнат трофея. Срещата остава една от паметните в историята на „белия балет“, защото той успява да вдигне купата след повече от 30-годишна пауза.

В герой на „Амстердам Арена“ се превръща Предраг Миятович, който в 66-ата минута се възползва по възможно най-добрия начин от центриране на Роберто Карлош и се разписва за 1:0. В последствие италианците реагират, като пропуски правят Пипо Индзаги и Зинедин Зидан. Испанците успяват да удържат крехкия си аванс до последния съдийски сигнал, а след него празникът е пълен.

За Ювентус пък тъгата е голяма, тъй като това се явява втори пореден загубен финал. Предходния сезон „бианконерите“ биват подчинени от Борусия Дортмунд.

Ето и съставите на Реал и Юве:

Реал Мадрид: Илгнер, Карлош, Йеро, Санчис, Панучи, Редондо, Зеедорф, Карамбьо, Раул (90 - Амависка), Миятович (89 - Шукер), Мориентес (82- Хайме).

Ювентус: Перуци, Торичели, Монтеро, Песото (71 - Фонсека), Юлиано, Ди Ливио (46 - Такинарди), Давидс, Дешан (78 - Конте), Зидан, Дел Пиеро, Индзаги.