Мащабна промяна на формата в Шампионската лига предлага президентът на Ювентус Андреа Аниели. Той обаче ги оферира в качеството си на президент на Асоциацията на футболните клубове в Европа.

Ако предложенията му минат, най-престижният континентален турнир във футбола ще заприлича на стария формат на баскетболната Евролига. Аниели иска участниците в груповата фаза да останат 32, но да бъдат разделени на четири групи от по 8, а не както е сега - на 8 групи по 4. 

Според него това ще облагодетелства участващите клубове заради очакваното увеличение на приходите. Причината е, че мачовете в групите вече ще са 14, а не 6. Но за да се случи подобна промяна, водещите първенства трябва да намалят участниците във вътрешните шампионати, което прави идеята утопична. 

"Искаме повече европейски мачове и по-малко на национално ниво. Това трябва да бъде комбинирано, защото не желаем да преминаваме определена бройка. Ако намерим допирни точки, можем да обсъдим това предложение с националните федерации и лиги, с УЕФА и с клубовете. Смятам, че това е нормалната еволюция на нещата", коментира Аниели.