Отборът на Олимпик Лион се наложи над Ювентус с минималното, но изключително ценно 1:0 в сблъсък от 1/8-финалите на Шампионска лига. Единственото попадение на "Парк Олимпик Лион" падна в 31-вата минута и бе дело на Люка Тузар. Това е първа победа на френския отбор над италианския гранд. 

На пръв поглед Лион бе аутсайдер, но "хлапетата" доказаха, че не бива да бъдат подценявани и направиха задачата на "бианконерите" в реванша изключително сложна. Лион изигра перфектни първи 45 минути, в които тотално доминираше над своя противник. През втората част Юве опита да отговори, но абсолютно безуспешно и резултатът се запази. Така италианският шампион остана само с един-единствен точен изстрел за целия двубой и ще трябва да се раздаде в реванша. 


Гостите започнаха ударно, като още в 4-тата минута можеха да поведат в резултата, но малшанс изпрати топката на сантиметри от гредата. В основата бе Кристиано Роналдо, който центрира опасно във вратарското поле, но сантиметри не достигнаха на Хуан Куадрадо да засече топката, която тупна опасно близо до вратата.

В 15-ата минута "бианконерите" получиха страхотен шанс да застрашат вратата на домакините, но изпълнението на Миралем Пянич от свободен удар от около 30 метра не бе впечатляващо и не създаде опасност за Лопеш. 

В следващите минути домакините подеха инициативата и дори нацелиха гредата след изпълнение на ъглов удар. Карл Токо Екамби скочи високо и успя да засече топката, но опитът му с глава се удари в напречната греда.

Секунди по-късно действията се пренесоха в другата половина. Роналдо успя да преодолее Лопес с прекрасно центриране в наказателното поле, но Максуел Корне внимаваше и успя да предотврати опасността пред вратата на тима си. 

След половин час игра Лион се възползва перфектно от неприятната контузия на Матайс Де Лихт, заради която за известно време "бианконерите" останаха с човек по-малко на терена. Хусем Ауар преодоля противников футболист и центрира в наказателното поле, където бе Люка Тузар, който моментално изпрати топката във вратата на Шчесни, правейки резултата 1:0.

Това ядоса "бианконерите", които опитаха да отговорят незабавно, но ударът на Роналдо премина встрани от вратата. 

Лион обаче продължи да търси второ попадение преди края на първата част. В 38-ата минута домакините имаха претенции за дузпа след игра с ръка на Куадрадо, който овладя топката след центриране, но след преглед с ВАР стана ясно, че такава няма и играта продължи. 

Getty Images
18 снимки

Началото на втората част бе идентично с първите минути на двубоя - домакините приеха играта в собствената си половина и търпеливо изчакваха точния момент да контраатакуват. 

"Бианконерите" доминираха над домакините, но ударите им така и не достигаха очертанията на вратата на Лопеш. Последователните удари на Пауло Дибала, Ариен Рабио и Алекс Сандро бяха успешно блокирани от саможертвените изяви на противниковата защита. 

В 69-ата минута Дибала засече изключително трудно центриране на Алекс Сандро, но ударът му премина покрай дясната греда.

Влезлият от пейката Гонсало Игуаин също пробва късмета си в 82-рата минута, но ударът му с глава бе твърде слаб и премина встрани от вратата. 

В края на срещата гостите започнаха да атакуват значително по-агресивно. В 84-тата минута Роналдо се свлече в наказателното поле след съприкосновение със защитник, но съдията подмина ситуацията и даде сигнал за продължаване на играта.

Малко по-късно Игуаин извърши нов пропуск, след като засече подаване на Дибала, но ударът му отново бе неточен. 

Именно Дибала изпрати топката в мрежата на Лопеш, но попадението бе отменено заради засада. 

Това бе и последното интересно положение в двубоя, който изненадващо завърши 1:0 за домакините и остави феновете да тръпнат в очакване на зрелищния реванш. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Лион: 1. Антони Лопеш, 5. Джейсън Денайер (к), 6. Марсело, 20. Фернандо Марсал, 14. Лео Дюбоа, 39 Бруно Гимараеш, 29. Люка Тузар, 27. Максуел Корне, 8. Хусем Ауар, 21. Карл Токо Екамби, 9. Муса Дембеле 

Треньор: Руди Гарсия 

Ювентус: 1. Войчех Шчесни, 12. Алекс Сандро, 19. Леонардо Бонучи (к), 4. Матайс Де Лихт, 13. Данило, 25. Адриен Рабио, 5. Миралем Пянич, 30. Родриго Бентакур, 7. Кристиано Роналдо, 10. Пауло Дибала, 16. Хуан Куадрадо 

Треньор: Маурицио Сари