Отборът на Порто се наложи с 2:1 над Ювентус в първи осминафинален мач от Шампионска лига и постигна историческа първа победа над този противник. Мехди Тареми шокира "Старата госпожа" още във втората минута, а секунди след подновяването на играта Муса Марега удвои мъките на "бианконерите". Почти през цялата среща Юве бе твърде безидеен, а португалците демонстрираха завидна дисциплинираност и бяха последователни в действията си. В края на мача "Старата госпожа" все пак се събуди и върна едно попадение чрез Федерико Киеза, правейки реванша в Италия изключително интригуващ.  

11 снимки


Домакините показаха убийствена ефективност и наказаха първата грешка на своя противник. За нещастие на Андреа Пирло, тя дойде още във втората минута на срещата, когато Родриго Бентанкур не се справи с изчистването на топката и я подари на Мехди Тареми. Иранецът побърза да се възползва и даде ранен аванс на отбора си. 


След инкасираното попадение Ювентус взе инициативата в свои ръце, но грешките в тима продължиха. В 23-ата минута Шчесни не успя да изрита топката и тя достигна до краката на Серджио Оливейра, който нанесе мощен удар, но встрани от целта. 

След около половин час игра нещата за "Старата госпожа" се усложниха още повече, след като капитанът на тима - Джорджо Киелини, даде знак, че няма да успее да продължи срещата и бе принудително заменен от Мерих Демирал. В края на първата част Юве най-накрая получи своя шанс, но ударът на Рабио бе отразен от Марчесин. 

Второто полувреме започна както първото - с гол за Порто. Този път "драконите" имаха нужда от едва 20 секунди, за да пратят топката в мрежата на Шчесни. Муса Марега протегна крак, за да достигне подаването на Уилсон Манафа и от близка дистанция удвои аванса на своя тим. 

Добрата игра на Порто продължи и последва ново настъпление, завършило със силен удар на Серджо Оливейра от средно разстояние, но Шчесни се намеси и спаси с една ръка. Десетина минути по-късно Бентанкур се опита да изкупи вината си за първото попадение, но топката прелетя над напречната греда. 

Двайсетина минути преди края Юве се посъбуди и насочи поглед към вратата на "драконите". Влезлият от пейката Алваро Мората получи добър пас от Кристиано Роналдо, но се провали в завършващия удар. Логично, попадението за "Старата госпожа" не закъсня. Федерико Киеза посрещна трудна топка и стреля от движение, разпечатвайки вратата на Марчесин. Гостите се възползваха от импулса и секунди по-късно можеха да възстановят паритета, но Роналдо не успя да засече кълбото.

Драмата в края бе пълна, след като дълбоко в добавеното време гостите изявиха претенции за дузпа, които не бяха удовлетворени от рефера. Роналдо извърши пробив в наказателното поле на Порто, но се строполи на земята след контакт с противников футболист. Дел Серо обаче подмина ситуацията и вместо сигнал за ВАР прозвуча последният съдийски сигнал, което ядоса футболистите на Андреа Пирло. 

Така Порто сътвори изненадата в 1/8-финалите до момента, но на 9 март Ювентус ще опита да промени развоя на събитията. 


Порто - Ювентус  2:1
1:0 Мехди Тареми 2'
2:0 Муса Марега 46' 
2:1 Федерико Киеза 83'


СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Порто: 1. Марчесин, 18. Манафа, 19. Мангулу, 3. Пепе, 12. Сануси, 17. Корона, 8. Урибе, 27. Оливейра, 25. Отавио, 11. Марега, 9. Тареми

Треньор: Серджио Консейсао

Ювентус: 1. Шчесни, 13. Данило, 4. Де Лихт, 3. Киелини, 12. Алекс Сандро, 22. Киеза, 25. Рабио, 30. Бентанкур, 14. МакКени, 44. Кулушевски, 7. Роналдо 

Треньор: Андреа Пирло

Съдия: К. Дел Серо (Испания)
Стадион: "Ещадио до Драгао", Порто