Поредната голяма нощ, наситена с емоции ни предстои в Шампионската лига. Дойде време за предпоследния пети кръг от груповата фаза на надпреварата, който вече все по-ясно ще даде отговор на важния въпрос – кои ще продължат към елиминациите на надпреварата?

Грандовете Ювентус и Аякс са на победа от това да подпечатат билетите и за пролетното представление на голямата сцена, а най-драматична изглежда ще е обстановката на „Стадио Олимпико“ в Рим, където Рома и Реал Мадрид ще спорят яростно за първото място в своята група.

Ето какво ни предлага програмата във вторник вечер в Шампионската лига:

ЦСКА Москва - Виктория Пилзен

След гръмкия успех срещу Реал Мадрид (1:0) в края на септември, ЦСКА Москва не успя да задържи нивото си и на два пъти загуби от прекия конкурент за второто място в групата Рома. Това остави руснаците с минимални шансове за продължаване към 1/8-финалите и изглежда те ще се задоволят с класиране в елиминациите на Лига Европа.

Виктория Пилзен може би е аутсайдерът в групата, но днешният двубой е прекрасен тест за възможностите и амбициите на тима. Към момента ЦСКА е 3-ти с 4 точки, докато чехите са последните 1 точки, но при успех могат да изравнят съперника и да завържат сериозно борбата за третата позиция.

Виктор Гончаренко и неговият тим страдат от някои проблеми, като аут са Изат Акхметов (контузен), Виктор Висин (контузен) и Хордур Магнусон (наказан). С опаквания в последните дни бяха още Марио Фернандес, Алан Дзагоев и Абел Ернандес.

ЦСКА Москва - Рома

източник: БГНЕС

Очаква се младият полузащитник Кетаг Косонов да партнира на Джака Бижол в средата на терена, а нападението – в схема 3-4-2-1, ще бъде водено от Амор Сигурдсон, Никола Влашич и изнесения напред Фьодор Халов.

Михал Крменчик е единственият контузен за Виктория. В схема 4-2-3-1 чехите ще искат да изстискат максималното в тази среща. На върха на нападението ще бъде Томас Чори.

До момента двата тима са се срещали в три случая, като са си разменили по една победа, една загуба и едно равенство при голова разлика 6:6.

Срещата между ЦСКА Москва и Виктория Пилзен е във вторник, 27 ноември, от 19:55 часа, като нея можете да следите пряко по MAX Sport 2.

Ювентус - Валенсия

Ювентус можеше вече да мисли спокойно за елиминациите на турнира, но сега работата все още не свършена напълно. Тимът на Масимилиано Алегри допусна два гола в последните 7 минути на двубоя с Манчестър Юнайтед (1:2) в последния кръг и така позволи на съперника да се доближи само на две точки от върха.

При успех срещу Валенсия на „Алианц Стейдиъм“ обаче „бианконерите“ ще подпечатат билетите за класиране, а при грешна стъпка на Юнайтед срещу Йънг Бойс, дори още днес могат да си осигурят първото място в групата.

Валенсия също бе близо до това да изпревари „червените дяволи“, след успеха си над Йънг Бойс (3:1), но късната драма в Торино остави тима на 3-то място с 5 точки. Все още обаче шансът за продължаване напред в надпреварата се вижда на хоризонта.

Валенсия Ювентус

източник: БГНЕС

За домакините аут са трайно контузените Емре Джан и Сами Кедира, докато Федерико Бернардески продължава да бъде под сериозна въпросителна. Алекс Сандро е на картон от това да пропусне последния двубой в групата – срещу Йънг Бойс, ако днес получи официално предупреждение.

Възможно е тимът да използва по-непознатата схема 4-4-2, като Блес Матюиди да заиграе като ляв външен халф, Марио Манджукич да остане на пейката, а атаката да водят Дибала и Роналдо (който изглежда в топформа след 10-те си гола за Юве от началото на сезона във всички надпревари).

Единствените въпросителни пред Марселино Гарсия Торал падат върху Денис Черишев и Кристиано Пичини. Застрашени от това да пропуснат решаващия двубой с Юнайтед в последния кръг при нови картони са Дани Парехо, Хосе Гая и Карлос Солер. В схема 4-4-2 Паулища и Гарай ще бъдат в сърцето на защитата, а Морено и Батшуай ще тормозят съперника, водейки атаката на „прилепите“.

В предишната среща между двата тима от груповата фаза Юве взе безпроблемен успех с 2:0 на „Местая“, а двубоят ще остане в историята с изгонването на Кристиано Роналдо в самото начало на неговия дебют в европейските клубни турнири с новия тим, след преминаването си от Реал Мадрид през лятото.

Срещата между Ювентус и Валенсия е във вторник, 27 ноември, от 22:00 часа, като нея можете да следите пряко по MAX Sport 2.

АЕК Атина и Аякс

Грандът от Амстердам Аякс може да си осигури място в следващата фаза на Шампионската лига при победа в Атина. Аутсайдерите от АЕК така и не взеха нито една точка в досегашните си 4 мача от надпреварата, което ги превърна в боксовата круша в една от най-силните групи в тазгодишното издание – още с Байерн Мюнхен и Бенфика.

Все пак пламенната публика в Гърция ще иска поне точка в последното си домакинство в Шампионската лига за този сезон. Пред Маринос Узунидис има някои проблеми с контузии – аут е Марио Ойконму, а Елдер Лопес, Урош Кошич и Виктор Клонардис са под въпрос.

Очаква се младият хърватин Марко Ливая да бъде в ролята на плеймейкър, а Петрос Манталос и Анастасиос Бакасетас да действат по крилата. На върха на формацията 4-2-3-1 ще бъде аржентинският нападател Есекиел Понсе.

Аякс се представя силно от началото на сезона. Тимът е втори в Ередивизи и с реален шанс да продължи в Шампионската лига и на пролет. Това обаче минава през задължителна победа край бреговете на Средиземно море.

Байерн-Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

За гостите отсъстващи са Бурейма Банде, Карел Ейтинг и звездата Хаким Зиеч, а в последния момент ще се решава за състоянието на Жоел Велтаман и Закариа Ел Азури. Очаква се Ерик тен Хаг да заложи на същата единайсеторка както при успеха над НАК Бреда (3:0) от уикенда.

При липсата в нападение на Зиеч, на неговата позиция като дясно крило ще бъде младият бразилец Давид Нерес. В нападение са още Каспър Долберг и Душан Тадич, който се представя на високо ниво и има 8 гола в 17 мача, откакто дойде от Саутхемптън.

Статистиката показва, че Аякс е спечелил всички три двубоя между двата тима, а последната бе в тазгодишното издание – 3:0 на „Йохан Кройф Арена“,

Срещата между АЕК Атина и Аякс е във вторник, 27 ноември, от 19:55 часа, като нея можете да следите пряко по MAX Sport 3.

Рома и Реал Мадрид

Това е един от най-любопитните мачове в целия пети кръг на Шампионската лига. Реал Мадрид показа признаци на съживяване след четири поредни победи при Сантиаго Солари във всички надпревари, но в последния кръг на Ла Лига тимът се срути и отстъпи на средняка Ейбар след 0:3.

Рома - Виктория Пилзен

източник: Gulliver/GettyImages

Това отново постави въпроса кой трябва да води Реал Мадрид, след 4-месечното кошмарно управление на Жулен Лопетеги. На Солари обаче вече му е гласуван кредит поне до края на сезона.

Сега 13-кратният шампион на Европа излиза срещу Рома на „Олимпико“ в един от най-големите си тестове през кампанията. При успех момчетата на Солари ще заемат първото място и ще се класират в елиминациите. Поражение обаче ще ги измести от лидерската позиция, след като и двата тима са с по 9 точки в група G.

Рома започна с много колебания кампанията, но се съживи както в Серия А, така и в Шампионската лига, регистрирайки три поредни успеха в турнира. Продължават обаче проблемите с контузени пред Еузебио Ди Франческо, който пак няма да може да разчита на Даниеле Де Роси и Хавиер Пасторе. Костас Манолас и Диего Пероти също са под въпрос, но в Рома се надяват те да успеят да запишат минути.

Радостното е, че крилата – Стефан Ел Шарауи и Джъстин Клуйверт, са на линия, но вторият едва ли ще започне от първата минута с оглед на блестящото представяне на своя конкурент Ченгиз Юндер. Във формация 4-2-3-1 Кристанте и Н‘Зонзи ще бъдат пред защитата, а Шарауи, Пелегрини и Юндер ще действат зад изнесения напред Един Джеко.

Пред Солари има огромен брой травмирани състезатели – Хесус Вайехо, Мариано Диас, Алваро Одриасола, Кейлор Навас, Начо Фернандес, Серхио Регилон и Касемиро.

Единствен Дани Карвахал вече е наличен, след като поигра няколко минути при поражението от Ейбар. Той ще застане отдясно на защитната линия. Дани Себайос не изглежда да се справи добре на мястото на Касемиро на „Ипуруа“, което може би ще коства мястото му за сметка на Иско Аларкон. Той ще си партнира с Модрич и Кроос в средата на терена, а напред ще бъде триото Бейл, Бензема и Асенсио.

ШЛ: Виктория Пилзен - Реал Мадрид

източник: БГНЕС

В първия мач между двата тима в групите Реал срази съперника с 3:0 на „Сантиаго Бернабеу“.

Срещата между Рома и Реал Мадрид е във вторник, 27 ноември, от 22:00 часа, като нея можете да следите пряко по MAX Sport 3.

Останалите срещи от вечерта:

Манчестър Юнайтед – Йънг Бойс

Байерн Мюнхен – Бенфика

Олимпик Лион – Манчестър Сити

Хофенхайм – Шахтьор Донецк