1/2-финалите в Шампионската лига изправят един срещу друг Ливърпул срещу Барселона и Тотнъм срещу Аякс. Някои от големите имена на европейската сцена напуснаха рано надпреварата, а други изненадаха приятно.

Няколко седмици преди края на сезоните в топ първенствата в Европа вече знаем и имената на няколко отбора, които могат да са спокойни за участието си в турнира и през следващия сезон.

Това са шампионите на Франция - ПСЖ, и Италия - Ювентус, лидерите в Бундеслигата - Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд, и тези на Висшата лига - Манчестър Сити и Ливърпул. Барселона и Атлетико Мадрид от Ла Лига също вече математически си осигуриха място в надпреварата и за сезон 2019/2020 г.

При сегашното класиране в Топ 5 първенствата на Европа отбори като Реал Мадрид, Хетафе, Тотнъм, Арсенал, Наполи, Интер, Милан, РБ Лайпциг, Айнтрахт Франкфурт и Лил също ще участват в надпреварата и догодина.

Все още обаче тяхната съдба не е напълно ясна. Има още тимове, които се борят яростно за директно място в най-големия клубен турнир на континента.