Плановете за създаването на Суперлига в Европа са отново на дневен ред. Идеята на организаторите е турнирът да замени съществуващата в момента Шампионска лига, информира британското авторитетно издание The Telegraph.

Идеята за подобен турнир не е от вчера. Преди две години радетелите за създаване на Суперлига се провалиха с гръм и трясък. В основата на идеята бяха клубове като Реал Мадрид, Барселона, Ювентус, Челси и други европейски грандове.

След провала преди две години, сега клубовете се завръщат с идея за нов формат.

Според предложенията, в турнира трябва да участват между 60 и 80 клуба, като в състезанието няма да има постоянно участващи, каквато бе първоначалната идея. От компанията A22 Sport Management, която бе създадена, за да подкрепи организирането на подобна Суперлига, обявяват още, че участниците в нея ще имат гарантирани по 14 мача на сезон. Организаторите обаче все още не разриват какъв ще бъде точният формат на надпреварата.

Твърди се, че в периода от април 2021 година досега, представители на Реал Мадрид, Барселона и Ювентус са водили разговори за подкрепа с над 50 европейски клуба.

"Клубовете поемат всички рискове, но твърде често са принудени да стоят отстрани, когато се вземат ключови решения, и гледат как техните спортни и финансови основи се разпадат", каза главният изпълнителен директор на A22 Бернд Райхарт, цитиран от Ройтерс.

"Нашите дискусии показаха, че клубовете често не са в състояние публично да говорят срещу системата, в която заплахата от санкции се използва за задушаване на опозицията. Нашият диалог беше честен, директен и ползотворен. Има ясни заключения относно необходимостта от промяна и градивни елементи за това как да го постигнем."

Първото предложение за Суперлигата от 12 английски, испански и италиански клуба се срина зрелищно след масови протести, но Реал Мадрид, Барселона и Ювентус все още стоят зад идеята.

Управляващите органи УЕФА и ФИФА заплашиха със санкции участниците в проекта за Суперлигата. Решението на Европейския съд се очаква по-късно тази година.