В последната седмица в Ювентус станаха сериозни сътресения, от които изглежда, че съществува реален риск тимът да бъде изваден от Шампионската лига и от всички турнири на УЕФА. Това признават от клуба в последния си доклад в обем от 240 страници, който описва финансовото състояния на торинци за финансовата година, която приключи на 30 юни 2022-а година.

В отчета са представени всички възможни сценарии, сред които и най-лошите такива. Те включват възможността за „изключване или ограничаване на достъпа до спортните състезания на УЕФА“ заради споровете, свързани с опита за създаване на Суперлига, но и заради неспазване на изискванията за финансов феърплей. В същата част от доклада се споменава и разследването, започнато от УЕФА на 1 декември.

БГНЕС
11 снимки

В доклада задължително се отчитат потенциалните рискове, за да бъдат информирани акционерите и пазара. От клуба обаче подчертават, че остават „убедени, че са работили в съответствие със законите и разпоредбите“.

Органът за икономически контрол на УЕФА все още очаква досието от прокуратурата в Торино, за да получи ясна представа за ситуацията. Ако се намерят доказателства, че чрез т.нар. „черни плащания“ прикриват по-големи задължения и по този начин целят заобикалянето на финансовия феърплей, то тогава рискът от изключване от европейските клубни турнири става реален, пише „Gazzetta dello Sport“. Надеждата на „бианконерите“ е, че ще разминат само с глоба, дори тя да бъде в сериозни размери.

Обвиненията, които Ювентус трябва да се опита да избегне, са в предполагаемо фалшифициране на финансови отчети посредством фиктивни капиталови печалби и тайно изплащане на заплати на играчите по време на пандемията от коронавирус, когато бе официално обявено, че футболистите са се съгласили да се откажат от четири месечни възнаграждения. Заради тези обвинения целият борд на директорите подаде оставки миналата седмица.