Отборите на Барселона, Ювентус и Реал Мадрид публикуваха съвместно изявление в отговор на санкциите, наложени от УЕФА срещу останалите девет клуба, които се отказаха от Европейската Суперлига.

Едно от наказанията, които могат да получат трите клуба, е да бъдат изхвърлени от Шампионската лига за следващите два сезона, след като отказват да предприемат „мерките за реинтеграция“, изложени от УЕФА в петък вечерта. Както е известно, вчера беше постигнато споразумение с девет от 12-те клуба – Арсенал, Челси, Атлетико Мадрид, Милан, Интер, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм. Клубовете са подписали Декларация за ангажираност, за да се избегнат евентуални бъдещи турнири от Суперлигата, в замяна на това трябва да платят 15 милион евро, които да бъдат използвани в полза на детския, младежкия и масовия футбол в Европа.

Сега Юве, Реал и Барса дадоха съвместен отговор, в който обявяват, че възнамеряват да продължат в Суперлигата:

„Основаващите клубове на Суперлигата са получавали и продължават да получават неприемливи заплахи, натиск и обиди от трети страни, за да ни принудят да напуснем Суперлигата. По този начин клубовете са възпрепятствани да предлагат решения на футболната система чрез конструктивен диалог, принуждавайки ни да изоставим своите права и отговорности“, се казва в изявлението на трите клуба.

„Със съжаление отбелязваме, че нашите приятели и партньори основатели на проекта Суперлига се оказаха в толкова противоречива позиция, като вчера подписаха редица ангажименти към УЕФА. Те действат непоследователно. Въпреки това, като се има предвид, че материалните проблеми, които доведоха до 12-те клуба-основатели, които обявиха Суперлигата преди няколко седмици, не са изчезнали, ние отново повтаряме, че за да почитаме нашата история, за да почитаме ангажимента си към нашите заинтересовани страни и фенове, от полза на футбола и за неговата финансова устойчивост, ние носим отговорност да действаме отговорно и упорито да търсим адекватни решения въпреки неприемливия и продължаващ натиск и заплахи от страна на УЕФА.

Повтаряме на ФИФА, УЕФА и всички заинтересовани страни, както направихме много пъти след обявяването на Суперлигата, нашият ангажимент да обсъждаме, с уважение и без непоносим натиск, в съответствие с принципа на правовата държава, най-подходящите решения за осигуряване на устойчивостта на цялото футболно семейство“, пише още в изявлението на Юве, Барса и Реал.