Президентът на Барселона Жоан Лапорта отново отвори темата за провалената Европейска Суперлига, като даде любопитни подробности около нейното създаване.

Както е известно, на 19 април тази година изненадващо и без предварителна информация, 12 от топ клубовете на Европа - Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Манчестър Сити, Челси, Тотнъм, Арсенал, Интер, Милан, Ювентус, Барселона, Реал Мадрид, Атлетико Мадрид обявиха създаването на отцепнически турнир, който не е под егидата на УЕФА. Това предизвика бурни реакции от всички в света на футбола - останалите клубове, фенове на отборите, клубни легенди и футболни анализатори.

Проектът просъществува едва два дни и на 21 април вечерта всички английски участници напуснаха надпреварата с официални позиции на своите сайтове. Този пример бе последван и от останалите клубове основатели, като само Барселона, Реал Мадрид и Ювентус, които въпреки ситуацията излязоха с позиция, че временно прекратяват своето участие, продължиха да защитават своята идея.

Сега обаче Лапорта хвърля основна част от вината върху два от английските грандове – Ливърпул и Манчестър Юнайтед, като ги обяви за „истинските основатели“ на Суперлигата, а в същото време продължи да защитава идеята за нейното развитие, твърдейки, че проекта все още е жив.

„Ливърпул и Юнайтед са истинските основатели на Суперлигата. УЕФА се държеше заплашително, което си беше демагогия. Тези клубове, които твърдят, че са напуснали, не са платили компенсацията, така че този проект е още жив. Това ще е най-атрактивната надпревара в света и ще бъде изградена на база на равнопоставеност и солидарност“, заяви Лапорта и по този начин защити същата теза, която неколкократно бе заявена и от Флорентино Перес.

През април, след избухването на скандала със Суперлигата, Лапорта заяви, че позицията на „каталунците“ ще бъде подложена на гласуване от всички фенове, но по време на вчерашната асамблея на всички сосиос на клуба, именно когато той направи тези изказвания по повод турнира, такова гласуване не бе предложено или гласувано.