Легендарният италиански треньор Ариго Саки взе отношение по може би най-обсъжданият трансфер в Италия – този на Федерико Бернардески от Фиорентина в Ювентус. Сделката все още не е станала факт въпреки всичките усилия на „бианконерите”, а Саки, макар и да призна огромния потенциал на техничаря, остава леко резервиран.

Фланговият футболист вече седмици наред опитва да издейства преминаването с и в торинския гранд, което без съмнение ще разгневи феновете на флорентинци заради пословичната вражда между тях и тифозите на „старата госпожа”. По последни данни 23-годишният Бернардески трябва да мине медицински прегледи в понеделник и тогава цялата сага да приключи.

Юве и Фиорентина се разбраха за Бернардески

40 милиона плюс играч за Фиорентина и Бернадерски поема към Юве

По всяка вероятност Юве ще се бръкне с 40 милиона евро за Бернардески, а италианските медии потърсиха Саки за мнение какво ще получи хегемонът в замяна. „Федерико има огромен потенциал както в техническо, така и във физическо отношение”, коментира Саки.

„Бърз е и устойчив. Спомням си веднъж при мач на националния отбор те играеха на кален терен, ала до края на мача той се представяше все по-добре и по-добре. Винаги е изпълнен с енергия.”

„Бернардески притежава страхотен ляв крак, с който може да измисли всичко с топката. По принцип предпочита да тръгва навътре от десния фланг. Не използва много десния си крак и трябва да поработи върху това. Ако имаш само един силен крак, рискуваш да станеш предсказуем, а противникът ще те затваря по-лесно.”

Спряган за Юве мистириозно се разболя и не тренира с тима си

„Велик играч ли е? Нека, нека се успокоим. Говоря за момче със забележителни таланти, но той тепърва трябва да узрее и да му се помогне. Например трябва да се научи да влиза в ритъма на двубоите и да демонстрира постоянство. За да си велик, трябва да имаш перфектно разбиране за своя отбор. Ето, Кристиано Роналдо докосва топката веднъж и вкарва гол, знаете ли защо се получава така? Той познава маневрите, които водят до ситуацията, движи се в синхрон със съотборниците си и накрая завършва.”

„Бернардески трябва да подобри този аспект от играта си. Трябва да показва по-малко индивидуална техника и повече колективна техника.”

„Той е още момче, а Юве трябва да му помогне и да покаже търпение. Важното е да не се стига до играта със сравненията. Бернардески нито е Дел Пиеро, нито е Роберто Баджо. Те обичаха да играят в центъра, докато Бернардески оперира повече на крилото. Сега от него зависи да се отплати за вярата, която клуб като Ювентус му засвидетелства. Има само един начин да го стори: трябва да бъде на разположение за треньора и съотборниците си, да се жертва за тях. Федерико ще открие, че разликата се крие в културата към перфекционизма”, додаде още Саки.