Ювентус обяви в петък, че нетната загуба на клуба се е увеличила до 95,1 милиона евро (102 милиона долара) през първата половина на фискалната 2023/2024 година. Основната причина за това е неучастието на отбора в евротурнирите, откъдето влизаха голяма част от приходите в предишни сезони.

За сравнение, през същия период на миналата фискална година, клубът е регистрирал загуби в размер на 29,5 милиона евро. Приходите са паднали с почти 26% до 173,3 милиона евро между юли и декември миналата година, се казва в изявление на Ювентус.

Gulliver/GettyImages
21 снимки

За да подкрепи финансовите си затруднения, клубът от Серия А обяви увеличение на капитала от 200 милиона евро, което се очаква да бъде стартирано до края на април. Exor, инвестиционното подразделение на семейство Аниели, което контролира базирания в Торино клуб повече от век, вече покри частта от парите, съответстваща на неговия дял от 64%, и също така ще действа като гарант за останалата част.

Ювентус беше засегнат от счетоводен скандал, свързан с търговията на играчи и изплащането на заплати в края на 2022-а година, последиците от който включваха забрана от европейските състезания през този сезон. Торинци повториха в петък, че прогнозират нова загуба през текущата пълна фискална година, след като отчете консолидирана загуба от 124 милиона евро до 30 юни 2023-а година, което доведе до над 700 милиона евро за шест години.

За последно клубът отчете чиста печалба през 2016/2017 година.