Че Кристиано Роналдо е един от най-великите футболисти в историята, няма съмнения у никого. Но той не спира да изумява с постиженията, към които се е устремил. Защото още през август, ако не получи някоя неочаквана травма, той ще влезе в един от най-престижните клубове във футбола - в "Клуб 1000". 

Става въпрос за скромния клуб на играчите с най-много професионални мачове в историята на футбола. Досега само 27 от тях са изиграли 1000 и повече двубоя на професионално ниво, а португалецът ще стане 28-ият съвсем, съвсем скоро. 

С екипа на родината си той участва във финалната фаза на турнира Лигата на Нациите и записа участия срещу Швейцария и Холандия. Те бяха неговите съответно 997-и и 998-и мач на професионално ниво, с което се доближи само на два от място в "Клуб 1000". Което с подновяването на сезона в Италия с екипа на Ювентус би трябвало да стане факт съвсем скоро. 

След като днес край на кариерата си сложи един от бившите съотборници на Роналдо в Реал Мадрид - Икер Касияс, само четирима действащи футболисти са изиграли повече мачове от него. Това са Джанлуиджи Буфон с 1101 двубоя, бразилците Марселиньо Параиба с 1058 и Фабио Масиел с 1016, както и японецът Ясухито Ендо с 1009. Касияс приключва с футбола с 1119 мача на сметката си. 

От този квартет, двама вече са надхвърлили 40-годишна възраст, а Фабио и Ендо са съответно на 38 и 39 години, което означава, че краят на кариерите им е близо. Докато на 34 години Роналдо не дава вид, че скоро ще окачи бутонките, дори напротив - с времето става все по-силен. 

Това му позволява да се прицели дори във вечния рекорд на лидера по брой мачове на професионално ниво в историята на футбола - легендарният английски вратар Питър Шилтън. Той е излизал на терена 1390 пъти и доскоро изглеждаше недостижим, но Роналдо със сигурност ще иска да запише и това постижение на името си.