Отпадането на Наполи от осминафиналите на Шампионска лига във вторник означава, че Ювентус се класира математически за Световното клубно първенство заедно с устремилия се към титлата Интер. Партенопеите опитаха няколко правни начина, за да принудят Ювентус да се отдръпне от пътя им, но ФИФА повтори миналата седмица, че „бианконерите“ остават на първа позиция.

Президентът Аурелио Де Лаурентис се надяваше да ФИФА да изключи Ювентус въз основа на финансовите нередности, които ги накараха да бъдат отстранени от състезанията на УЕФА този сезон. Въпреки че не беше в Шампионска лига този сезон, Юве все още натрупа достатъчно точки, за да победи Наполи за това място след загубата с 1:3 от Барселона и общ резултат 4:2 за каталунците.

Интер вече си осигури място в турнира с 32 отбора, който ще се провежда на всеки четири години и ще включва клубове от целия свят. „Бианконерите” станаха десетият европейски отбор, който се класира за Световното клубно първенство, след Челси, Реал Мадрид, Манчестър Сити, Байерн Мюнхен, Пари Сен Жермен, Интер, Порто, Бенфика и Борусия Дортмунд. Остават само още две свободни квоти за Стария континент. Едната ще отиде при Атлетико Мадрид или Барселона, а другата при РБ Залцбург, освен ако ПСВ Айндховен сензационно спечели настоящето издание на ШЛ. Всяка страна има право максимум на два представителя, а общият брой на тимовете в Световното клубно първенство е 32.

Първото издание на този нов формат ще се проведе в Съединените щати през юни 2025-а година с осем групи от по четири отбора.