Милан успя да се промъкне между иглени уши на 1/8-финалите в Шампионската лига и донякъде да измие срамното представяне на тимовете от Ботуша този сезон в най-комерсиалния клубен турнир. Страната, в чиято витрина греят 12 КЕШ-а, сега е на дъното. А и не се вижда светлина в тунела.

Италианците сдадоха багажа по-различен начин, но фактите са си факти. Калчото, което допреди десетина години бе най-силното първенство в света, вече не плаши никого. Феновете на италианския футбол могат да намерят хиляди оправдания и може би ще са прави за себе си.

Да, Ювентус наистина е по-класен тим от Галатасарай, но се докара дотам, в последния мач да решава всичко. Да, теренът на новия „Али Сами Йен” приличаше на китайско оризище, но той бе такъв и за турците. Просто фактът, че „бианконерите” в последните две години не срещат реална съпротива в калчото изигра лоша шега на тима на Антонио Конте. Малко утешение за тях е фактът, че финалът за Лига Европа е в Торино и ще имат някаква мотивация да се борят за утешителната награда.

Отпадането на Наполи бе малко странно, но такива са законите на турнира. Да събереш 12 точки и да не продължиш към директните елиминации си е направо скандално. Рафа Бенитес и компания могат да се оправдават със жребия, но това едва ли топли някого. Да, наистина не им достигна един гол, но толкова не достигна и на Ювентус в Истанбул, толкова не е достигал и на много отбори.

Италианската Серия А отстъпва сериозно на конкурентите си и това е неоспорим факт. Бундеслигата и Премиършип нямат празно и вкараха по четири отбора, a Примера три.

Италия също ще има четири участника! Но в Лига Европа. Където ще мери сили с „по-бедните” братя от Изток. Явно този турнир и тези съперници отговарят на нивото на „калчото”. На този етап Шампионската лига е твърде голям залък за тях.