Множество медии в Италия сигнализираха, че настоящият генерален мениджър на Ювентус Джузепе Марота се радва на солидна подкрепа и почти сигурно ще се кандидатира за шеф на Футболната федерация в страната. Според пресата на Апенините зад гърба на Марота застава не кой да е, а президентът на Италианския олимпийски комитет Джовани Маладжо.

Футболната централа на Апенините няма постоянен президент откакто Карло Тавекио се оттегли след провала в квалификациите за Мондиал 2018. До този момент федерацията се ръководи от извънредния комисионер Роберто Фабричини.

Сега е свикана среща, която трябва да се състои на 22 октомври, а целта е ясна – търсене на нов лидер. За да бъде избран той легитимно, че ще му е нужно да събере 73 процента от гласовете във федералния съвет.

Според „Ла Стампа”, „Кориере дело спорт” и „Кориере дела сера” Маладжо и заместник-секретаря на спорта Джанкарло Джорджети ще направят всичко по силите си, за да отиде постът в ръцете на Марота. Ролята по принцип наистина интересува боса на Ювентус, който обаче предпочита да издигне кандидатурата си на по-късен етап, за да има време да набере по-широка подкрепа сред клубовете от по-ниските дивизии.

В добавка трябва да се отчете, че президентът на Италианската футболна федерация получава фиксирана заплата от 36 хиляди евро годишно (по 3 хиляди евро на месец), което е в пъти по-ниско от настоящото възнаграждение на Марота в Ювентус.